BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Πολιορκία» των 770 μονάδων με στηρίγματα από Jumbo

Στο +2% οι τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: «Πολιορκία» των 770 μονάδων με στηρίγματα από Jumbo

Προς τις 770 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάρη στις τραπεζικές στηρίξεις έχει καταφέρει να βελτιώσει την «εικόνα» του, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,11% και ενισχύεται στις 769,23 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (670,78 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 762,05 έως 770,58 μονάδες- με τον τζίρο, παρά τη βελτίωση σε σχέση με χθες, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μέχρι στιγμής (14.00) δεν υπερβαίνει τα 23 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο τζίρος των συναλλαγών «βούλιαξε» μόλις στα 33 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς στο μισό του μέσου όρου του Ιανουαρίου (65 εκατ. ευρώ), ο οποίος και πάλι ήταν μειωμένος κατά 15,5% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης οδεύει σε κέρδη της τάξης του 1,5%, με τον τραπεζικό κλάδο και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποχαιρετούν το πενθήμερο με άνοδο κοντά στο 2%.

Αντίρροπες δυνάμεις

Οι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να «ανακαταλάβουν» τις αντιστάσεις των 770 μονάδων, κάτι το οποίο αποτιμάται θετικά από την αγορά, η οποία εξακολουθεί να βρίσκει στηρίξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εντούτοις η αύξηση των κρουσμάτων, η διαφαινόμενη επιβολή νέων μέτρων και οι αδύναμες προοπτικές για την τουριστική σεζόν περιορίζουν το εύρος της αντίδρασης, ενώ οδηγούν αρκετούς επενδυτές σε επαναπροσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων επιλογών.

Η πλειονότητα των αναλυτών, άλλωστε, θεωρεί ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδες, και τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Μόνο τότε εκτιμάται ότι μπορούν να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για την επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Κέρδη 2% για τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες παρέχουν σημαντικές στηρίξεις, καθώς βρίσκονται κοντά στο +2% και τις 460 μονάδες, εν αναμονή των νέων καταλυτών που θα διαμορφώσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εμφανίζει κέρδη κοντά στο 3%, ενώ στο +2,3% ενισχύεται και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Eurobank και Εθνική Τράπεζα σημειώνουν άνοδο κατά 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,74% 0,749 ευρώ
  • Attica Bank +1,77% 0,195 ευρώ
  • Eurobank +1,56% 0,587 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,60% 2,093 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,34% 0,865 ευρώ

Στo +3,5% η Jumbo 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι των πωλητών, ελέγχοντας το χρηματιστηριακό ταμπλό, χάρη κυρίως στα κέρδη της Jumbo, τα οποία ανέρχονται στο +3,5%, ως απόρροια της σταθεροποίησης του τζίρου του Ιανουαρίου. 

Στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των Fourlis (1,8%), Τιτάνα (1,4%), Τέρνα Ενεργειακή (1,4%),  Viohalco (1,2%), ΔΕΗ (1,2%) και ΓΕΚ Τέρνα (1,2%). Στον αντίποδα, μικρού εύρους ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται σε ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ, οι μετοχές των οποίων διολισθαίνουν κατά 0,5% και κατά 0,1%, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 62 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 32 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News