Business & Finance Πέμπτη 4/02/2021, 17:16
BUSINESS & FINANCE

Jumbo: Άντεξε ο τζίρος – Πώς μπορεί να επανέλθει το click inside

Ο τζίρος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,2%

Jumbo: Άντεξε ο τζίρος – Πώς μπορεί να επανέλθει το click inside

Σταθερός έμεινε ο τζίρος του Ομίλου Jumbo στον πρώτο μήνα του 2021, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ελληνικών φυσικών καταστημάτων λειτούργησε μόλις από τις 18 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν ανεπαίσθητη κάμψη της τάξης του 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα, μάλιστα, να αυξάνονται έστω και οριακά κατά 0,2%.

Αναλυτικότερα:

  • Ελλάδα: Τον Ιανουάριο του 2021, τα 52 καταστήματα στην Ελλάδα λειτούργησαν από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου. Οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση +0,20%, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς.
  • Κύπρος: Στις αρχές Ιανουαρίου λειτούργησαν τα 3 από τα 5 καταστήματα. Από την 10η Ιανουαρίου 2021 όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω του απαγορευτικού (lockdown) που επιβλήθηκε στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο μειώθηκαν κατά – 72% περίπου, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021 αναμένεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Κύπρο.
  • Βουλγαρία: Λειτούργησαν τα 8 από τα 9 σημειώνοντας αύξηση κατά +24% περίπου.
  • Ρουμανία: Λειτούργησαν και τα 14 καταστήματα Jumbo στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά +27% περίπου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 όπου λειτουργούσε ο ίδιος αριθμός καταστημάτων.

Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα

Σήμερα, από τα 52 καταστήματα λειτουργούν κανονικά μόλις τα μισά, δηλαδή 26, λόγω των περιορισμών που αφορούν τις επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή τις Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα.

Παρότι καταβλήθηκε προσπάθεια για λειτουργία με click inside για τα είδη ένδυσης, υπόδησης και βιοχαρτοπωλείου, όπως και για λειτουργία με click away για όλα τα υπόλοιπα είδη, αυτό κατέστη πρακτικά αδύνατο και «μη φιλικό» προς τους πελάτες, όπως σημειώνει η διοίκηση.

Κατά συνέπεια, η εταιρεία προχώρησε σε νέα αναστολή της λειτουργίας των 26 καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές από σήμερα, 4 Φεβρουαρίου. Άφησε ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του καθεστώτος click inside, αρκεί αυτό να αφορά όλο το εύρος των προς πώληση προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις τελευταίες υγειονομικές αποφάσεις- στις «κόκκινες» περιοχές το λιανεμπόριο λειτουργεί αποκλειστικά με click away και click inside (σ.σ. σε περίπτωση πώλησης ρούχων, υποδημάτων και βιβλιοπωλείων), ενώ στις «κίτρινες» περιοχές λειτουργεί κανονικά, με απλή τήρηση των αποστάσεων και της αναλογίας πελατών / τ.μ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News