BUSINESS & FINANCE

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθερά στις 765 μονάδες ο Γ.Δ.

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να δώσει συνέχεια στο μικρό σερί των τριών θετικών συνεδριάσεων. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν παρούσες, ενώ η απουσία ισχυρών καυσίμων εξακολουθεί να περιορίζει τις προοπτικές μιας νέας ανοδικής κίνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη σημερινή «αφετηρία», ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακά κέρδη της τάξης του 0,19% και ενισχύεται στις 765,79 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (764,33 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 763,31 μονάδες έως 766,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (11.00) τα 4 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση του ρυθμού εμβολιασμών -πάνω από 20.000 ημερησίως- έχει σαφώς επιδράσει θετικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «βλέπει» να ξεπερνιούνται τα αρχικά προβλήματα, παρά το ευρύτερο ζήτημα της διαθεσιμότητας στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο φόβος για ένα τρίτο κύμα, σε συνδυασμό με τα σενάρια περί επαναφοράς ενός ολικού lockdown με οριστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για διατήρηση της ύφεσης και στο α’ τρίμηνο του 2021.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά, η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί τις αντιστάσεις των 700 – 750 μονάδες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ξεκινήσει η ανακαμψη της οικονομίας και επιστρέψουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό rebound της Λεωφόρου Αθηνών. 

Ήπιες απώλειες στις τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, καταγράφουν ήπιες απώλειες, καθώς βρίσκονται στο -1% και τις 450 μονάδες. Άλλωστε, η διατήρηση του μορατόριουμ στους δανειολήπτες εξακολουθεί να προβληματίζεί τις διοικήσεις, οι οποίες αδυνατούν να έχουν επακριβή άποψη για το μέγεθος της νέας «γενιάς» μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι υψηλότερες πιέσεις εντοπίζονται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί άνω του 2%, ενώ οριακές απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βέβαια «κρατά» προς ώρας τα 2 ευρώ. Στον αντίποδα, η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται κοντά στο +1%, ενώ στο +0,6% κινείται η μετοχή της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,67% 0,753 ευρώ
  • Attica Bank -1,04% 0,19 ευρώ
  • Eurobank -2,27% 0,5672 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,17% 2,025 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,91% 0,8638 ευρώ

Στο -2,6% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει απολύτως μοιρασμένο. 

Από τη μία πλευρά, στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (1,55%), της ΔΕΗ (1,11%) και των ΕΛΠΕ (1,30%). Από την άλλη πλευρά όμως, ισχυρές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται εκ νέου στη μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 2,6%. 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Mytilineos, η οποία κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα (+0,16%), εν μέσω των σεναρίων για έκδοση εταιρικού ομολόγου έως και 1 δισ. ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο «καλό σερί» των εισηγμέων, οι οποίες αναζητούν ρευστότητα στις αγορές ομολόγων.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 27 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 16 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενω εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 51,9 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News