ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία μέτρα στο τραπέζι για να μπει «φρένο» στην πανδημία

Τρία μέτρα στο τραπέζι για να μπει «φρένο» στην πανδημία

Όπως όλα δείχνουν σήμερα οδεύουμε προς μία λελογισμένη αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική. Από τη μία οι λοιμωξιολόγοι κρούουν εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων από την άλλη ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες όπως αυτός των διασωληνωμένων που κρατά μακρυά ένα καθολικό λοκ ντάουν.  

Οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες του MR κινούνται προς μία τριπλή δέσμη μέτρων: Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Αττική από τις 6. Η ρύθμιση εφόσον εφαρμοστεί θα ισχύει μόνο για το σαββατοκύριακο και από Δευτέρα θα επανέλθει στις 9. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι, καθώς όπως έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες έχουν επανέλθει τα «κορωνοπάρτυ» με μεγάλες συναθροίσεις. Το δεύτερο μέτρο που έχει πέσει στα τραπέζι αφορά την απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο. Και εδώ ο στόχος είναι ο ίδιος: η αποφυγή συναθροίσεων από σπίτι σε σπίτι. Αυτό το μέτρο πάντως έχει εξεταστεί και στο παρελθόν και κρίθηκε πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Τέλος, εξετάζεται η κατάργηση του click inside και να παραμείνει μόνο η λειτουργία του clickaway. Τούτο συμβαίνει καθώς έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως κατάχρηση του συγκεκριμένου μέτρου. Οσον αφορά τα σχολεία, δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς. 

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη  

Όπως είχε γράψει από προχθές το ΜR, χθες το βράδυ η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στο κόκκινο, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Αυτό σημαίνει πως πλέον στην συμπρωτεύουσα θα απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ από τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά μόνο τα Γυμνάσια.  Νωρίτερα πάντως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά είχε επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στη ΔΕΘ, όπου ετοιμάζεται το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη. 

«Θέλουμε τουρισμό» 

Κάλεσμα στους Γερμανούς να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα απηύθηνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021», την οποία συντόνισε ο  επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπάστιαν. «Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Θέλουμε οι Γερμανοί να είναι σε θέση να έρθουν στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ήμουν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό που αποκαλούμε Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως θέτει 4 προτεραιότητες: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News