BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στις 760 μονάδες ο Γ.Δ. – Στο μισό ο τζίρος

Στις 760 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στις 760 μονάδες ο Γ.Δ. – Στο μισό ο τζίρος

Στο τεχνικό σημείο των 760 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες πάντως δεν έλαβαν διαστάσεις, «διέκοψαν» το τριήμερο ανοδικό σερί. Άλλωστε, η αναζωπύρωση των πανδημικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών καυσίμων, οδήγησαν αρκετούς επενδυτές σε επαναπροσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων επιλογών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξης του 0,46% και υποχώρησε στις 760,78 μονάδες, χάνοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (764,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 756,90 μονάδες έως 766,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να περιορίζεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 33 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 33 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν το 50% του μέσου ημερήσιου τζίρου του Ιανουαρίου (65 εκατ. ευρώ), ο οποίος από την πλευρά ήταν και πάλι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 -δείγμα της απουσίας ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως και τα σενάρια περί επαναφοράς ενός ολικού lockdown με οριστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός αρνητικού «κοκτέιλ» ειδήσεων, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για διατήρηση της υφεσιακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, είχαν άμεσο αντίκτυπο και στην χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει θέσει ως βασικό στόχο της περιόδου την υπεράσπιση των αντιστάσεων των 700 – 750 μονάδων, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ξεκινήσει η ανακαμψη της οικονομίας και επιστρέψουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό rebound της Λεωφόρου Αθηνών. 

Στο θετικό μεσο-μακροπρόθεσμο σενάριο φαίνεται ότι «πιστεύει» και ο οίκος Fitch, ο οποίος αποκλείει νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παρά τη μεγάλη αύξηση του ελληνικού χρέους. «Έχουμε εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας», ακόμα και μετά το μεγάλο σοκ του κορωνοϊού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Άλεξ Μουσκατέλι.

«Διασώθηκε» η Εθνική Τράπεζα

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, με τους πωλητές να προχωρούν σε περιορισμένου εύρους κινήσεις, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη στο -0,8% και τις 452 μονάδες. Άλλωστε, η διατήρηση του μορατόριουμ στους δανειολήπτες εξακολουθεί να προβληματίζεί τις διοικήσεις, οι οποίες αδυνατούν να έχουν επακριβή άποψη για το μέγεθος της νέας «γενιάς» μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι υψηλότερες πιέσεις εντοπίστηκαν στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχώρησε κατά 2,5%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Οριακή πτώση σημείωσε και η μετοχή της Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, απορροφώντας τις ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,54% 0,729 ευρώ
  • Attica Bank -0,21% 0,1916 ευρώ
  • Eurobank 0,34% 0,578 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,39% 2,06 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,26% 0,8452 ευρώ

Στο -4% η Ελλάκτωρ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά την αρχική ισορροπημένη εικόνα, οι πωλητές κατάφεραν να πάρουν ξεκάθαρο «κεφάλι», με τις ρευστοποιήσεις να εκδηλώνονται κυρίως στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά 4%. Απώλειες κοντά στο 3% παρουσίασε και η μετοχή της Viohalco, ενώ πέριξ του 1,5% ανήλθαν οι απώλειες για τις μετοχές των Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΛΠ.

Στο πτωτικό κλίμα αντιστάθηκε σθεναρά η μετοχή της Coca – Cola (1,5%), ενώ οριακά ανοδικά έκλεισαν οι Lamda, Aegean, OTE και Τέρνα Ενεργειακή. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Mytilineos, η οποία υποχώρησε κατά 2,2% και τα 12,16 ευρώ, παρά τα σενάρια περί έκδοσης έκδοσης εταιρικού ομολόγου έως 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020. Συνολικά, 27 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 65 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενω 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 51,8 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΤΕ +0,08% 6,2 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ 0% 3,6 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil -1,62% 3 εκατ. ευρώ
  • Μytilineos -2,25% 2,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,54% 2,7 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -2,54% 3,7 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,34% 2,6 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +0,39% 1,1 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -1,26% 1,1 εκατ. τεμάχια
  • ΟΤΕ  +0,08% 502 χιλ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News