BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» πάνω από τις 770 μονάδες

Στο +2% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» πάνω από τις 770 μονάδες

Με το δεξί φαίνεται ότι εισέρχεται στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διασπάσει τις αντιστάσεις των 770 μονάδων, χάρη κυρίως στα στηρίγματα των τραπεζικών μετοχών. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,95% και ενισχύεται στις 771,86 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (764,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 767,91 έως 773,19 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει στα γνωστά επίπεδα, προσεγγίζοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Το θετικό κλίμα οφείλεται εν πολλοίς στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αισιόδοξα θεμελιώδη μεγέθη ορισμενων δεικτοβαρών εισηγμένων, οπωσδήποτε, συμβάλλει στην καλλιέργεια των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την έναρξη μιας νέας ανοδικής κίνησης.

«Το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι η αγορά θα αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μεγάλη ρευστότητα από το εξωτερικό αλλά και η στόχευση της χώρας από ξένους επενδυτές για πραγματικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» σχολιάζει ενδεικτικά η Fast Finance, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε την πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν αναμονή του τρίτου κύματος, το οποίο συνεπάγεται νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Το θετικό είναι βέβαια, ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο, όπως και το σενάριο της ύφεσης κατά το α’ τρίμηνο του 2021.

Στο +2% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, παρέχει σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ., καθώς βρίσκεται στο +2% και τις 466 μονάδες, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από το υψηλό έτους των 538 μονάδων. «Η λύση στον τραπεζικό κλάδο θα κάνει την διαφορά στην εικόνα της αγοράς» υπενθυμίζει για ακόμη μία αφορά η Fast Finance. 

Άλλωστε, μέσα στους επόμενους μήνες, πέραν του «Ηρακλή 2» αναμένεται να καθοριστεί η συνολική λύση της κυβέρνησης για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και για το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς, σηματοδοτώντας την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Οι σημερινές τραπεζικές στηρίξεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Alpha Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύεται άνω του 3%, ενώ πέριξ του 2,5% διαμορφώνονται  τα κέρδη της Τρ. Πειραιώς. Εθνική Τράπεζα και Eurobank βρίσκονται στο +1,8% και το +1,3%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,13% 0,7642
  • Attica Bank 3,59% 0,202 ευρώ
  • Eurobank 1,32% 0,5978 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,84% 2,108 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,47% 0,87 ευρώ

Με στηρίξεις από Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοράστες δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την ελληνική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση κατά κύριο λόο από τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Coca-Cola, οι οποίες καταγράφουν άνοδο της τάξης του 2%.

Πέριξ του 1,5% ορίζονται τα μέχρι στιγμής κέρδη και των Fourlis, Σαράντης, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά στο -0,07% βρίσκεται, από την πλευρά της, η μετοχή της Jumbo.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, εννέα μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,6 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News