BUSINESS & FINANCE

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο -4%

Στο -5% η Εθνική Τράπεζα

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο -4%

Διαστάσεις λαμβάνουν οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το σενάριο για ένα ολικό lockdown στην Αττική «επαναφέρει» στο προσκήνιο τους πωλητές, εξαλείφοντας τα όποια κέρδη της χθεσινής ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο μέσο της ημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,71% και υποχωρεί στις 764,69 μονάδες, χάνοντας περίπου 13,3 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (778,01 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 763,57 έως 776,37 μονάδες- ενώ ο τζίρος κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (13.45) τα 23,5 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα αποδίδεται στην έντονη φημολογία περί επικείμενου ολικού lockdown στην Αττική, κάτι το οποίο θα σημάνει το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου. Το γ’ κύμα του ιού, εξάλλου, φαίνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βαίνουν αυξητικές, προβληματίζοντας κυβέρνηση και ειδικούς.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το α’ τρίμηνο του 2021 θα αποτελέσει ακόμη ένα «χαμένο» τρίμηνο για την ελληνική οικονομία, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ανεβάζει στα 3 δισ. ευρώ το μηνιαίο κόστος ενός ολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Το επόμενο «στοίχημα» είναι η «διάσωση» του β’ και του γ’ τριμήνου, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά και τις επιδόσεις της τουριστικής σεζόν. Το θετικό είναι, επιπλέον, ότι αρκετές εισηγμένες, ιδίως από τον κλάδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν να έχουν «χτίσει» ισχυρή ανοσία στην πανδημία και να έχουν προσαρμοστεί στην έκτακτη κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα τα οικονομικά μεγέθη.

Αυτό εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα αποτυπωθεί και στις αποτιμήσεις του χρηματιστηριακού ταμπλό, αρκεί βέβαια οι εμβολιασμοί να επισπευστούν, η πανδημία να περιοριστεί και η οικονομία να ξεκινήσει την προσδοκώμενη πορεία ομαλοποίησης.

Στο -4% στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες ξεπερνούν το -4%, με αποτέλεσμα ο δείκτης να υπαναχωρεί στα επίπεδα των 450 μονάδων. Κι όλα αυτά, στην σκιά των αλλαγών του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς.

Από τις τραπεζικές μεταβολές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το -5,4% στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραματεύεται στο όριο των 2 ευρώ. Απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν και οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς – Eurobank, ενώ στο -4% βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -4,05% 0,758 ευρώ
  • Attica Bank -1,9% 0,1962 ευρώ
  • Eurobank -4,23% 0,573 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -5,4% 2,001 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,6% 0,834 ευρώ

Υπό πίεση η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι λογικό, οι πωλητές διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -3%. Απώλειες άνω του 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, περιορισμένες στηρίξεις τον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,3%, αλλά και η μετοχή της Sarantis, η οποία καταράφει άνοδο κοντά στο 0,6%. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 18 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 79 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 52,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News