Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 12:45
ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Στα 3 δισ. το μηνιαίο κόστος αν επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική

«Συνετή διαχείριση πόρων»

Στα 3 δισ. το μηνιαίο κόστος αν επιβληθεί ολικό lockdown στην Αττική

Στα 3 δισ. ευρώ ανεβαίνει το μηνιαίο κόστος από ένα ενδεχόμενο καθολικό lockdown στην Αττική, όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πάντως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διευκρίνισε ότι το τρέχον κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ κυμαίνεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής ενός ολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων», ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, εξήγησε, μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας, αλλά «δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών».

Υπεραμύνθηκε δε, των μέτρων στήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γενναιόδωρα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε και τα εξής:

  • Δεν υπάρχει στο τραπέζι σκέψη για νέα παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η οποία λήγει την 26η Φεβρουαρίου.
  • Οι όποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν τα χαμηλά στρώματα, παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην αλλάξουν ούτε φέτος οι αντικειμενικές αξίες.
  • Εξετάζεται η πιθανότητα να μην ισχύσει φέτος η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ύψους τουλάχιστον 30% του εισοδήματος.
  • Δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης λόγω των μειωμένων εισοδημάτων όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση.
  • Οι αποφάσεις για την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων θα ληφθούν το καλοκαίρι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η έντονη φημολογία περί ενός ολικού lockdown στην Αττική, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διορθώνει στις 767 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,3% σε σχέση με τη Δευτέρα. Οι απώλειες δε, στις τράπεζες αγγίζουν το 3%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News