Απόψεις Παρασκευή 3/12/2021, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρχίζει το ματς

Αρχίζει το ματς

Οι αθλητικογράφοι, όταν οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι μιλούν για ανάλυση ποσοτικών δεδομένων, μειδιούν σαρδόνια. Και δικαίως, αφού το κάνουν εδώ και τριάντα χρόνια τουλάχιστο.

Η στήλη αυτή γεννήθηκε στην πανδημία, απ’ την πανδημία, καθώς αυτή ενέτεινε την ανάγκη αξιολόγησης ποσοτικών δεδομένων. Όπως όλοι ήμασταν κολλημένοι στις τηλεοράσεις μας με τους επιδημιολόγους σε ρόλο Διακογιάννη, και γηπεδίζαμε ομαδικά κάθε φορά που υποχωρούσε η πανδημία, τα ποσοτικά δεδομένα αρχίσαν να αποκτούν το κοινό τους. Δύο από τις πιο διαβασμένες στήλες της χρονιάς αφορούσαν τον εμβολιασμό και την καταγραφή κρουσμάτων covid.

Η στήλη βέβαια δεν έμεινε εκεί. Άπαξ και μπήκε μπροστά η αναλυτική μηχανή, έπιασε στα γρανάζια της κάθε είδους στατιστική, σε πληθώρα θεμάτων, προσπαθώντας, όπως υποσχεθήκαμε στην αρχή «να ξεδιαλέξει κάποιους από τους αριθμούς γύρω μας που, κατά την άποψη μας, έχουν κάποια… κρυφή γοητεία». Έτσι, η δεύτερη σε αναγνωσιμότητα στήλη της χρονιάς αφορούσε την ποιοτική μετάβαση στον εισερχόμενο τουρισμό.

Ένα χρόνο, 52 στήλες και ένα… παράπλευρο ρητορικό αγώνα αργότερα, έχουμε παρουσιάσει δεδομένα για την ισότητα, την μετανάστευση, τη διαφορετικότητα, την έμφυλη βία, τις ξένες επενδύσεις, αλλά και το κάπνισμα και τη γρίπη

Παραμένουμε βέβαια πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις θεματολογίας, που μπορείτε να μας στέλνετε στο [email protected] αλλά αντιλαμβανόμαστε παράλληλα ότι έχουμε μόνο εν μέρει πετύχει το στόχο μας. Παίρνοντας λοιπόν άλλο ένα μάθημα από τους συναδέλφους του αθλητικού ρεπορτάζ, είμαστε έτοιμοι και για το επόμενο βήμα. Καθώς η γραπτή μορφή της ανάλυσης περιορίζει εκ των πραγμάτων το κοινό στο οποίο απευθύνεται, ξεκινώντας το δεύτερο χρόνο της στήλης, θα τη συνεπικουρούμε πλέον, περίπου δύο φορές το μήνα, και με ένα podcast, ευγενική χορηγία της Koubaras Ltd.

 

Αρχίζει το ματς αδειάσαν οι δρόμοι

Η ώρα ζυγώνει αρχίζει το μάτς

Αρχίζει το ματς ερήμωσε η πόλη

Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς

Πω πω γουστάρω να βλέπω κασκόλ

Να βλέπω σημαίες να μπαίνουνε γκολ

Πως μας ενώνει και πως μας δονεί

Του Διακογιάννη η φωνή

 

Αρχίζει το ματς

Παράταμε τώρα

Πλησίασ’ η ώρα

Αρχίζει το ματς

Αρχίζει το ματς

Κανείς μην κουνιέται σωπάστε

Κι αρχίζει το ματς

 

Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ψύχραιμα παιδιά, 1979

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News