Απόψεις Σάββατο 1/05/2021, 07:45
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία στο εκατομμύριο

Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να καταλαβαίνουμε μεγέθη έξω από τον απτό, φυσικό μας κόσμο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τόσο το nanosecond, όσο και μία γεωλογική εποχή. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά του έτους φωτός από το παρσέκ. Έτσι, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και 1 πιθανότητα στο εκατομμύριο, αφού κανείς μας δεν έχει γνωρίσει 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η στήλη έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τους κινδύνους του εμβολιασμού και τη συχνότητα εμφάνισης αυτών. Πλέον, έχουμε περισσότερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 31/3 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) είχαν ολοκληρώσει 20,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Astra Zeneca. Αυτό είναι περίπου όσες δόσεις θα χρειαζόμασταν για να εμβολιάσουμε όλη την Ελλάδα (και τα παιδιά). Σε 20,2 εκατομμύρια δόσεων, αναφέρθηκαν 79 περιστατικά θρομβώσεων, από τα οποία 19 κατέληξαν – κάτι λιγότερο δηλαδή από 1 στο εκατομμύριο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένα μέχρι 7 Μαρτίου (ημερομηνία κατά την οποία έγινε η επαναξιολόγηση του εμβολίου) είχαμε κάνει περί τα 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με αυτό το σκεύασμα, από τα οποία 2,1 εκατομμύρια στην ηλικιακή ομάδα 30-49. Μέχρι τις 10/3 είχαν αναφερθεί 30 περιστατικά συνολικά.

Κατ’ αναλογία, παραθέτουμε ότι χθες 30/4 στη χώρα μας πέθαναν 66 άτομα από covid, κάτι παραπάνω από το τριπλάσιο δηλαδή, σε μία μέρα, από ό,τι θα αναμενόταν από τον καθολικό εμβολιασμό μας βάση της εμπειρίας των Βρετανών.

Στην Ελλάδα η πρόθεση είναι να εμβολιάσουμε την ομάδα 30-44 με αυτό το σκεύασμα. Η ηλικιακή αυτή ομάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περιλαμβάνει περί τα 2 εκατομμύρια άτομα. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα, το 2020 είχαμε 1804 θανάτους, δηλαδή περίπου πέντε την ημέρα (2019:1812).

Φυσικά ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του. Ο στόχος της στήλης είναι μόνο να συγκεντρώσει και να παραθέσει τα δεδομένα.

 

Το παιδί μου γελά, το γέλιο του τόσο περήφανο, ελεύθερο και γνήσιο, είναι το ίδιο με του πατέρα μου, του παππού του.

Έτσι γελούσε ο πατέρας μου, έτσι γελά το παιδί μου, μα εγώ δεν μπορώ να γελάσω σαν κι αυτούς.

Ανάμεσα στα γέλια της περασμένης γενιάς και σ’ αυτής που έρχεται το γέλιο μου είναι υπόκωφο και σκοτεινό, σαν το φαράγγι ανάμεσα σε δύο βουνά.

Chong Tin-Wen, Γέλιο, Κινέζικη ποίηση, μετάφραση Αμαλία Τσάκνια, Β Έκδοση, 1979, Εκδόσεις Πλέθρον. Επιμέλεια Αλέξης Ζήρας.

Υστερόγραφό: Το nanosecond είναι ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Η γεωλογική εποχή είναι υποδιαίρεση της περιόδου, και συνήθως μερικά εκατομμύρια χρόνια. Το έτος φωτός είναι περίπου 9,5 τρις χιλιόμετρα και το πάρσεκ περίπου 3,3 έτη φωτός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News