Απόψεις Δευτέρα 30/08/2021, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το όμορφο νησί

Το όμορφο νησί

Τη Δευτέρα 23/8 η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών Ιουνίου. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν μία εκτίμηση (προσωρινά στοιχεία) για την δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα. Η έρευνα συνόρων, που είναι η πηγή των στοιχείων, δεν περιλαμβάνει στοιχεία από την κρουαζιέρα που συλλέγονται ξεχωριστά.

Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τον κλάδο του τουρισμού σημειώνουν, χρόνια τώρα, ότι η αύξηση των αφίξεων δεν γίνεται στο ποιοτικό σκέλος του τουρισμού, με αποτέλεσμα η ανά ταξίδι δαπάνη να βαίνει μειούμενη. Φέτος, αυτό φαίνεται να αλλάζει. Με τη μέση δαπάνη του Ιουνίου 2021 στα €728.69, η στήλη επικοινώνησε με την ΤτΕ και έλαβε τα παρακάτω ιστορικά συγκριτικά στοιχεία για τον Ιούνιο από το 2008.

Το όμορφο νησί-1

Ο Ιούνιος είναι κομβικής σημασίας γιατί αποτελεί την de facto έναρξη της σεζόν και δίνει το τέμπο για το έτος. Οι αφίξεις βέβαια, σε απόλυτο αριθμό, παραμένουν σημαντικά μειωμένες. Τα στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν αυτό που ακούμε εμπειρικά στο πεδίο. Ναι, οι τουρίστες είναι πιο λίγοι, οι πληρότητες πεσμένες, αλλά αυτοί που έχουν έρθει ξοδεύουν με πάθος.

Οι πιθανοί λόγοι για αυτό είναι πολλοί και συνυπάρχουν. Το μίγμα των τουριστών έχει αλλάξει υπέρ των Αμερικανών, που είναι πιο χουβαρντάδες. Ο κόσμος έχει μπουχτίσει από ενάμιση χρόνο εγκλεισμό και προσπαθεί να ξεδώσει. Έχει βελτιωθεί η αποταμίευση. Στη στήλη έχουμε επισημάνει ήδη από τον Ιούνιο ότι κερδίζουμε μερίδιο αγοράς από πιο ακριβές αγορές όπως η Ισπανία. Αυτό επιβεβαιώνουν εκ νέου στοιχεία πτήσεων του Eurocontrol.

Το όμορφο νησί-2

Για τη χώρα, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς (και πόσο) μπορούμε να διατηρήσουμε αυτό το υψηλότερο επίπεδο δαπάνης όταν αυξηθούν και πάλι οι αφίξεις.

Tropical the island breeze

All of nature wild and free

This is where I long to be

La isla bonita

Madonna Louise Ciccone, True Blue, 1986

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News