Απόψεις Παρασκευή 27/08/2021, 07:35
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κρυφός πόλεμος Ταλιμπάν – ISIS

Ο κρυφός πόλεμος Ταλιμπάν – ISIS

Δεν υπάρχει καλός τρόπος να χάσεις έναν πόλεμο. Οι Αμερικανοί και η Δύση έχασαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Και τώρα καλούνται να δώσουν έναν άλλο, μεγαλύτερο πόλεμο, απέναντι στην τρομοκρατία – από πιο αδύναμη θέση. Το ISIS απέδειξε ακόμη μία φορά ότι είναι ικανό να σκορπίζει τον τρόμο και τον θάνατο. Όσο και εάν έχει συρρικνωθεί η βάση των “μαχητών” του, έχει διαρκή παρουσία στο Αφγανιστάν και όχι μόνο. Αν οι Ταλιμπάν ήθελαν το Αφγανιστάν, το ISIS θέλει όλον τον κόσμο. Και η αντιμετώπισή του θα απαιτήσει περίπλοκες, ανίερες “συμμαχίες” προειδοποιούν τώρα αναλυτές. 

Η διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήρθε ουσιαστικά να ρίξει φως σε έναν άλλο, κρυφό πόλεμο, αυτόν ανάμεσα στις διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες και ειδικότερα ανάμεσα στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος. Πριν από 8 ημέρες οι Ταλιμπάν, όπως περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, άνοιξαν τις φυλακές και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατουμένους. Από τις φυλακές πήραν και τον Αμπού Ομάρ Κορασάνι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ISIS-K). Όχι για να του δώσουν την ελευθερία του, αλλά για να τον εκτελέσουν μαζί με ακόμη 8 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Όσο καιρό πολεμούσαν τις συμμαχικές δυνάμεις, οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν παράλληλα και έναν ξεχωριστό πόλεμο κατά των ανταγωνιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Και φαινόταν να τον κερδίζουν (ακόμη και με τη βοήθεια των ξένων στρατευμάτων). Τα αιματηρά γεγονότα της Πέμπτης αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει. 

Ειδικοί σε θέματα άμυνας σχολιάζουν στη WSJ πως η συνεχής παρουσία του ISIS θα είναι ίσως ένας από τους λόγους που οι Ταλιμπάν θα λάβουν τελικά διεθνή βοήθεια. Η αυξανόμενη απειλή του ISIS ήταν εξάλλου ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οι Ταλιμπάν κατάφεραν να προωθήσουν τις δπιλωματικές τους προσπάθειες και να πετύχουν ουσιαστικά τη διεθνή αναγνώριση με τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Ντόχα δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν άλλες ισλαμιστικές οργνώσεις από το να επιτεθούν σε ΗΠΑ και Δύση. 

«Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε» διεμήνυσε στο ISIS ο Τζο Μπάιντεν. Τώρα ο κόσμος περιμένει και τους Ταλιμπάν να μιλήσουν. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News