Απόψεις Τρίτη 29/06/2021, 07:45
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όνειρα Γλυκά

Όνειρα Γλυκά

Το 2019, τελευταία χρονιά τουριστικής κανονικότητας, το 40% των αφίξεων και το 43% των εισπράξεων από τον τουρισμό πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Ακόμη και το κουτσό 2020, οι δύο αυτοί μήνες αποτελέσαν το 46% των ετησίων τουριστικών εισπράξεων. Μπαίνοντας λοιπόν ο Ιούλιος, είναι και η ώρα της αλήθειας για τον κλάδο που συνεχίζει να αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας.

Ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) δίνει, με βάση τα μέχρι τέλος Μαΐου στοιχεία, δύο προβλέψεις για τον παγκόσμιο τουρισμό που διαφοροποιούνται στη βάση του πόσο σύντομα θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί:

Όνειρα Γλυκά-1

Οι συγκρίσεις είναι με το 2019. Το 2020, οι αφίξεις στην Ελλάδα μειωθήκαν κατά 76%. Το 2021 οι ενδείξεις είναι ότι θα πάμε καλύτερα από το 2020.

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφαλούς πλοήγησης στον αέρα (Eurocontrol) δίνει πιο αισιόδοξα σενάρια για την Ευρώπη γενικά.  

Όνειρα Γλυκά-2

Ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, η εκτίμησή τους είναι ότι η τουριστική κίνηση θα κυμανθεί κοντά στο 50% του 2019 για τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες. Ήδη, από τα μέσα Ιουνίου η κίνηση ήταν στο 47% της αντίστοιχης του 2019. Για την Ελλάδα, το απαισιόδοξο σενάριο θα σήμαινε διπλασιασμό σε σχέση με το 2020.

Ακόμη και με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα όμως, η θέση της Ελλάδας μοιάζει να είναι λίγο καλύτερη. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του Eurocontrol στις 9/6 η Ελλάδα ήταν η μόνη στις τοπ 10 χώρες που κινούνταν ανοδικά στην κατάταξη, ενώ το αεροδρόμιο των Αθηνών κέρδιζε σταθερά μερίδιο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές (-37% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 σε σύγκριση, π.χ., με το -63% της Βαρκελώνης).

Τέλος, το ΙΝΣΕΤΕ, στο δικό του πολύ αναλυτικό εργαλείο λέει ότι οι αναζητήσεις πτήσεων το Μάϊο κινήθηκαν στο -5,6% του 2019, και οι αναζητήσεις ξενοδοχείων στο -29,1%. Βεβαίως οι αναζητήσεις δεν είναι κρατήσεις, αλλά είναι ένα πρώτο αισιόδοξο σημάδι.

Με το ξεκίνημα της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα μπορεί και να κερδίζει μερίδιο αγοράς, πράγμα δύσκολο σε μία συρρικνωμένη γενικά αγορά. Όμως οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υψηλή λειτουργική μόχλευση (λόγο σταθερών προς μεταβλητά κόστη δηλαδή) με αποτέλεσμα να χρειάζονται υψηλά ποσοστά πληρότητας για να μην καταγράψουν ζημίες. Για να καταστούν διατηρήσιμα και τα επόμενα χρόνια τα όποια οφέλη σε μερίδιο αγοράς καταγραφούν φέτος όμως, θα πρέπει και οι επιχειρήσεις που τα πετύχαν να είναι βιώσιμες. Δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα σε τι βαθμό αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

 

Sweet dreams are made of this

Who am I to disagree?

I travel the world and the seven seas

Everybody’s looking for something

 

Some of them want to use you

Some of them want to get used by you

Some of them want to abuse you

Some of them want to be abused

 

Sweet dreams are made of this

Who am I to disagree?

I travel the world and the seven seas

Everybody’s looking for something

 

Hold your head up, keep your head up, movin’ on

Hold your head up, movin’ on, keep your head up, movin’ on

Hold your head up, movin’ on, keep your head up, movin’ on

Hold your head up, movin’ on, keep your head up

 

Eurhythmics, 1983

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News