Απόψεις Πέμπτη 3/12/2020, 09:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρυφή γοητεία των αριθμών

Υπάρχει μία πληθώρα αριθμητικών στοιχείων γύρω μας. Πρωταθλήτρια η ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έχει προγραμματίσει 340 ανακοινώσεις στατιστικών στοιχείων, που περιλαμβάνουν στοιχεία ανεργίας, πληθωρισμού, και πάρα πολλά άλλα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει 6 μηνιαία δελτία τύπου, 1 τριμηνιαίο και ένα εξαμηνιαίο, 78 το σύνολο. Και επίσης, καθημερινά δημοσιεύει αποδόσεις τίτλων αναφοράς. Το ΙΟΒΕ κάθε μήνα δίνει στοιχεία καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Το Υπουργείο Οικονομικών, επίσης κάθε μήνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, και πολλά άλλα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δημοσιεύει κάθε μήνα στοιχεία για την κίνηση των αεροδρομίων. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, παγκόσμια τράπεζα, ευρωπαϊκή ένωση κλπ) εκδίδουν σειρά δικών τους στοιχείων.

Είναι δύσκολο να επεξεργαστεί κανείς τέτοιο όγκο πληροφόρησης. Οι πληροφορίες αυτές είναι ενίοτε χρήσιμες, ενδιαφέρουσες, ή ακόμη και διασκεδαστικές. Όμως χάνονται μέσα στον όγκο, και συχνά περνάνε απαρατήρητες, ασχολίαστες και ίσως ανεκμετάλλευτες.

Ο στόχος της στήλης θα είναι να ξεδιαλέξει κάποιους από τους αριθμούς γύρω μας που, κατά την άποψη μας, έχουν κάποια… κρυφή γοητεία. Αφού τους ξεσκονίσει, τους γυαλίσει, ίσως και τους συνδυάσει, η στήλη θα σας τους παρουσιάσει για συζήτηση, για σχολιασμό ή ακόμη και μόνο για διασκέδαση.

Η στήλη θα είναι ανοιχτή σε προτάσεις αναγνωστών για ποσοτικά στοιχεία που θα είχε ενδιαφέρον να αναδειχτούν. Περιμένουμε τις προτάσεις σας εδώ και εν τω μεταξύ ελπίζουμε να σας ιντριγκάρουμε, να σας προβληματίσουμε και τελικά να σας ενημερώσουμε όπως μπορούμε καλύτερα. 

* Ο κ. Σόλων Μόλχο είναι finance analyst. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News