ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάντα εκπλήσσουν

Πάντα εκπλήσσουν

Η εβδομάδα που διανύουμε, τεσσαρακοστή του έτους, είναι η εβδομάδα κατά την οποία ξεκινάει ευρωπαϊκά η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης, για να ολοκληρωθεί την εικοστή εβδομάδα του 2022 (16-22 Μαΐου). Τη χρονιά που μας πέρασε, η γρίπη ήταν (σχεδόν) απούσα. Συγκεκριμένα, στην χώρα μας δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, ενώ η επιδημιολογική εικόνα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, και σε σύγκριση με το 2019, είχε ως εξής:

Πάντα εκπλήσσουν-1

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο διάστημα 28/9/2020 – 28/2/2021 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε 33 δείγματα σε σύνολο 25,606 δειγμάτων. Κατά την προηγούμενη εξαετία ο ιός ήταν επιβεβαιωμένα παρών σε 14,966 δείγματα σε σύνολο 39,407 δειγμάτων κατά μέσο όρο.

Πάντα εκπλήσσουν-2

Στοιχεία ΕΟΔΥ

Φυσικά η γρίπη δεν έχει εκλείψει. Η μετάδοσή της περιορίστηκε δραστικά τον τελευταίο χρόνο λόγω τον μέτρων πρόληψης κατά της μετάδοσης του κορονοϊού (μάσκες, lockdown κλπ). Επιστρέφοντας λοιπόν σε κάποιο βαθμό στην κανονικότητα (π.χ. δια ζώσης μαθήματα), θα έχουμε και μία αύξηση της εποχικής γρίπης. Λόγω της πολύ χαμηλής βάσης, αυτή θα φαντάζει εξωπραγματική. Από 1 κρούσμα σε 2, η αύξηση είναι 100%. Είναι πιθανό τα τελικά νούμερα να είναι σε επίπεδα χαμηλότερα της προηγούμενης δεκαετίας, ειδικά επειδή οι μάσκες π.χ. έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά σίγουρα δεν θα είναι όπως του 2020.

Η γρίπη είναι και αυτή επικίνδυνη, και για κάποιους συμπολίτες μας ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σε αυτό το πνεύμα, το υπουργείο υγείας έχει ήδη εκδώσει οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό της περιόδου 2021-22, ο οποίος ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Everybody knows that pestilences have a way of recurring in the world, yet somehow we find it hard to believe in ones that crash down on our heads from a blue sky. There have been as many plagues as wars in history, yet always plagues and wars take people equally by surprise.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι επιδημίες έχουν ένα τρόπο να επαναλαμβάνονται στον κόσμο, κι’ όμως κάπως δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε αυτές που πέφτουν στο κεφάλι μας από καθαρό ουρανό. Έχουν υπάρξει τόσες επιδημίες όσοι και πόλεμοι στην ιστορία, ωστόσο πάντα εκπλήσσουν τον κόσμο τόσο οι επιδημίες όσο και οι πόλεμοι.

The Plague, Albert Camus, 1947.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News