Απόψεις Δευτέρα 23/08/2021, 07:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάρκο, Γεν, Δολάριο ή Λίρα

Μάρκο, Γεν, Δολάριο ή Λίρα

Την Παρασκευή 20/8 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για τον Ιούνιο του 2021 και το Α εξάμηνο του έτους περιλαμβανομένων, φυσικά, και των στοιχείων άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτό που τα στοιχεία της ανακοίνωσης δεν περιλαμβάνουν, αλλά ωστόσο είναι διαθέσιμο, είναι συγκριτικά Α εξαμήνου σε βάθος χρόνου. Έτσι, με φευγαλέα ανάγνωση μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι το Α εξάμηνο του 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, πριν, δηλαδή, από την κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος που, εμμέσως, πυροδότησε και την κρίση εμπιστοσύνης στο αξιόχρεο της χώρας.

Μάρκο, Γεν, Δολάριο ή Λίρα-1

Σε ετήσια βάση, το 2019 ήταν ήδη η καλύτερη χρονιά από το 2002 που ξεκινούν τα στοιχεία της ΤτΕ. Τα στοιχεία είναι πολύ ευμετάβλητα καθώς μία σημαντική συναλλαγή μπορεί να κάνει διαφορά, φαίνεται όμως ότι το 2021 μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο.

Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην προσέλκυση επενδύσεων, και οι επενδύσεις κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη. Όπως δείχνει το γράφημα, χάνεται εύκολα, χτίζεται δύσκολα.

Money makes the world go around

The world go around

The world go around

Money makes the world go around

It makes the world go ’round.

 

A mark, a yen, a buck or a pound

A buck or a yen

A buck or a pound.

Is all that makes the world go around

That clinking, clanking sound

Can make the world go ’round

 

Money money money money

Money money money money

Money money money

 

John Kander / Fred Ebb, Cabaret, 1972

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News