ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 12 μηνών το Χρηματιστήριο – Βουτιά άνω του 20% στην εβδομάδα για τις τράπεζες

Πτώση κατά 3,85% και τις 821,74 μονάδες

Σε χαμηλό 12 μηνών το Χρηματιστήριο – Βουτιά άνω του 20% στην εβδομάδα για τις τράπεζες

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οπισθοχώρησε στη ζώνη των 820 μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο τα κεκτημένα του 2021, εν μέσω των διάχυτων ανησυχιών για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία.    

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 3,85% και διολίσθησε στις 821,74 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 33 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (854,62 μονάδες).    

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 31 μονάδες (από 815,96 έως 846,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 108 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες απώλεσαν από 6% έως 8%, ενώ στο 6,5% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της Aegean, ως απόρροια των αναταράξεων στον αεροπορικό κλάδο. 

Οι μετοχές των Τιτάνα – Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολούθησαν με κάμψη τουλάχιστον 5%, με τις μετοχές των Lamda Development, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να τερματίζουν με πτώση άνω του 3%.  

Σε χαμηλό 12 μηνών η αγορά  

Η ρωσική κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, αν μη τι άλλο, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος, ανάλογο του Τσέρνομπιλ το 1986. Ένα σενάριο που ενισχύθηκε κι από τη μεγάλη φωτιά που μαινόταν επί τέσσερις ώρες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Ζαπορίζια.   

Αυτός ο φόβος αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν οι δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX χάνει σχεδόν 3,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones μειώνεται κατά 340 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι αναλυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 12μηνο του 2021, τα οποία έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% έναντι των προβλέψεων για ανάπτυξη κατά 8,5% (ύφεση 9% το 2020).

Ανεξάρτητα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, πάντως, η αγορά έχει διολισθήσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ως απόρροια των εν εξελίξει γεωπολιτικών και ενεργειακών προκλήσεων, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (Μάρτιος του 2021). 

Σε επίπεδο εβδομάδας δε, οι σωρευτικές απώλειες υπερέβησαν το 11% για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, με τις τράπεζες να καταγράφουν διψήφια πτώση, χάνοντας τουλάχιστον το 20% της αξίας τους μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες.    

Βουτιά κάτω από τις 550 μονάδες για τις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε στην κορυφή των προτιμήσεων των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 6,68% και να τερματίσει στις 545,18 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.   

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε κατά 8% και οπισθοχώρησε στα 2,7 ευρώ. Κατά περίπου 7% «έπεσε» και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε πτώση κατά 6% και έκλεισε κάτω από το 0,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε με απώλειες 5,2% και προσγειώθηκε στο 1,26 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -6,96% 1,03 ευρώ   
  • Eurobank -6,03% 0,8408 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -7,98% 2,71 ευρώ   
  • Πειραιώς -5,30% 1,269 ευρώ   

Κόκκινο το ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola παρέμεινε στο στόχαστρο των πωλητών (5η διαδοχική ημέρα), καθώς υποχώρησε κατά 3,6% και απώλεσε το ψυχολογικό σημείο των 20 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Κατά 6,5% μειώθηκε και η μετοχή της Aegean. 

H μετοχή του Τιτάνα, παράλληλα, παρουσίασε πτώση κατά 6,4%, ενώ οι μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έκλεισαν με απώλειες άνω του 5%. Κάμψη κατά τουλάχιστον 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Lamda, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχώρισε αρνητικά στο -9,9%, με τη μετοχή της Cenergy να έπεται στο -8%. Τουλάχιστον 3% έχασαν, επίσης, οι μετοχές των Epsilon, ΑΒΑΞ, Entersoft, Κρι – Κρι, Πλαίσιο, Παπουτσάνη και Τεχνική Ολυμπιακή. 

Συνολικά, μόλις επτά μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 105 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 10 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:      

Γιατί δεν κλείνουν μάτι οι ακτοπλόοι και στην Coca-Cola HBC   

Sarantis: Γιατί η μετοχή ανεβαίνει παρά την έκθεση σε Ρωσία – Ουκρανία

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News