ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο

Άπώλειες άνω του 10% το τελευταίο πενθήμερο

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών διολισθαίνει η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των ανησυχιών για το υψηλό κόστος στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, η μετοχή της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού υποχωρεί κατά 6,7% και κατρακυλάει στα 7,58 ευρώ, ένα επίπεδο το οποίο έχει να καταγραφεί από τις 9 Φεβρουαρίου του 2021. 

Μάλιστα, οι εκτεταμένες απώλειες συνοδεύονται από πολύ υψηλό τζίρο, ο οποίος κυμαίνεται άνω των 11,5 εκατ. ευρώ, απαρτίζοντας το 1/10 του συνολικού τζίρου στην ελληνική αγορά. 

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο-1

Είναι σαφές ότι η ρωσο-ουκρανική πολεμική σύγκρουση και ο φόβος για τις ροές του φυσικού αερίου έχουν επιδεινώσει σημαντικά την εικόνα της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. 

Ενδεικτικά, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, η ΔΕΗ έχει κλείσει σε αρνητικό έδαφος στις τέσσερις από αυτές, με τις απώλειες στο συγκεκριμένο διάστημα να υπερβαίνουν το 10%. 

  • -6,7% στις 2/3
  • -4,07 στις 1/3
  • -0,06% στις 28/2
  • +3,92% στις 25/2
  • -6,8% στις 24/2 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2022, η συνολική πτώση διαμορφώνεται στο 13,5%, ενώ αρνητικό είναι το ισοζύγιο και σε επίπεδο εξαμήνου (-17,5%).  

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου (έφθασαν σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό) ενισχύουν τις πιέσεις στο κόστος παραγωγής και περιορίζουν το περιθώριο κέρδους για την εταιρεία, καθιστώντας τη μετοχή λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές. 

Ας ληφθεί υπόψη ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ απορροφούν το 68% της ελληνικής ζήτησης για φυσικό αέριο, με το ρωσικό να αντιστοιχεί στο 45,5% της συνολικής ζήτησης. Το εναπομείναν 54,5% προέρχεται από υγροποιημένο φυσικό αέριο – LNG (31,8%), τον αγωγό TAP (17,5%), καθώς και τον ελληνοτουρκικό αγωγό (5,17%). 

Διαβάστε επίσης:

Ο managing director του ΤΑΡ: Πότε θα πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς

Άλμα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Νέο έκτακτο Ecofin

Πετρέλαιο: Ανεξέλεγκτες οι τιμές – Ξεπέρασε το μπρεντ τα 110 δολάρια το βαρέλι 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News