ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Sell off σε τράπεζες και blue chips – Προς απώλειες 2 δισ. η αγορά

Στο -3,5% και τις 824 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Sell off σε τράπεζες και blue chips – Προς απώλειες 2 δισ. η αγορά

Επιθετικές ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οπισθοχωρεί στη ζώνη των 820 μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τα κεκτημένα του 2021, εν μέσω των διάχυτων ανησυχιών για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία.   

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 3,49% και διολισθαίνει στις 824,76 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 30 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (854,62 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 31 μονάδες (από 827,45 έως 846,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 52 εκατομμύρια ευρώ στο μισό της ημέρας. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες χάνουν από 5% έως 7%, ενώ κοντά στο 5% καθορίζεται η πτώση και για τη μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. 

Οι μετοχές των Aegean, Τιτάνα, Viohalco, OTE και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έπονται με απώλειες τουλάχιστον 4%, με τη μετοχή της Coca – Cola να συνεχίζει την καθοδική κίνηση για 5η διαδοχική συνεδρίαση. 

Σε χαμηλό 12 μηνών η αγορά 

Η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις, αν μη τι άλλο, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος, ανάλογο του Τσέρνομπιλ το 1986. Ένα σενάριο που ενισχύθηκε κι από τη μεγάλη φωτιά που μαινόταν επί τέσσερις ώρες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Ζαπορίζια.  

Αυτός ο φόβος αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,7%, ενώ απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο. Πτωτικό αναμένεται και το άνοιγμα του Dow Jones στη Wall Street.  

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι αναλυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 12μηνο του 2021, τα οποία έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% έναντι των προβλέψεων για ανάπτυξη κατά 8,5%. 

Ανεξάρτητα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, πάντως, η αγορά έχει διολισθήσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ως απόρροια των εν εξελίξει γεωπολιτικών και ενεργειακών προκλήσεων, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (Μάρτιος του 2021).  

Σε επίπεδο εβδομάδας δε, οι σωρευτικές απώλειες αναμένεται να υπερβαίνουν το 9% για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, με τις τράπεζες να έχουν ήδη διψήφια πτώση, χάνοντας τουλάχιστον το 16% της αξίας τους μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.   

Βουτιά στις 550 μονάδες για τις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά 5,54% και να καθορίζεται στις 55,88 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολισθαίνει κατά 6,8% και οπισθοχωρεί κάτω από το 0,85 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 5,7% «πέφτει» και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επιστρέφει στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση κατά 5,5% και διαπραγματεύεται στα 2,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -5% και το 1,27 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -5,74% 1,0435 ευρώ  
  • Eurobank -6,84% 0,8336 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -5,53% 2,782 ευρώ  
  • Πειραιώς -5,07% 1,272 ευρώ  

Κόκκινο το ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς υποχωρεί κατά 2% και χάνει το ψυχολογικό σημείο των 20 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Κατά 5% μειώνεται και η μετοχή της ΔΕΗ.  

Απώλειες κατά τουλάχιστον 4% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάνα, ΟΤΕ και Viohalco, ενώ πτώση άνω του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των Jumbo, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και ΟΠΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχωρίζει αρνητικά στο -7,5%, με τη μετοχή της Entersoft να έπεται στο -6,6%. Τουλάχιστον 3% χάνουν επίσης, οι μετοχές των Autohellas, Cenergy, Fourlis, Intrakat, ΑΒΑΞ, Κρι – Κρι, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), εννέα μετοχές κινούνται ανοδικά, 99 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:     

Γιατί δεν κλείνουν μάτι οι ακτοπλόοι και στην Coca-Cola HBC  

Αγορές: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί η Ζαπορίζια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News