ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί – Ποιες μετοχές στήριξαν την άνοδο

Στο +0,30% και τις 854 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί – Ποιες μετοχές στήριξαν την άνοδο

Μικρά κέρδη εν μέσω μεταβλητότητας κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχείρησε να αντιδράσει μετά το τριήμερο sell off και να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 850 μονάδων, έχοντας ως στηρίγματα μεμονωμένα blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,30% και ενισχύθηκε στις 854,62 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (852,10 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες (από 849,57 έως 862,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 86 εκατομμύρια ευρώ.  

Το θετικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια της εκρηκτικής ανόδου των ΕΛΠΕ, η μετοχή των οποίων αυξήθηκε κατά σχεδόν 6,6% εν μέσω του συνεχιζόμενου ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Η μετοχή της Σαράντης δε, προσέγγισε εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 7 ευρώ (+5,7%), μετά την εξαγορά της πολωνικής Stella Pack.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3%, με τις μετοχές των Motor Oil και Μytilineos να τερματίζουν άνω του +4%. Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ ακολούθησαν με άνοδο από 2% έως 3%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ διολίσθησε κατά 2,5% και τα 17,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola συνέχισε την καθοδική κίνηση, ως απόρροια των γεωπολιτικών προκλήσεων στη Ρωσία, και καθορίστηκε μόλις στα 20 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. 

Ευκαιρία για αγορές ( ; )   

Η Λεωφόρος Αθηνών, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα, έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022.   

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του πληθωρισμού, η άνοδος του ενεργειακού κόστους και η πιθανότητα επιβράδυνσης της ελληνικής ανάπτυξης αποτελούν τροχοπέδη στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς.   

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επενδυτές έχουν σπεύσει να «θωρακιστούν», ρευστοποιώντας τις θέσεις τους στις πλέον ευάλωτες μετοχές, όπως για παράδειγμα στις εισηγμένες με υψηλή έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά (Coca Cola κ.α.).      

Από την άλλη πλευρά, όμως, το τριήμερο sell off έχει δημιουργήσει ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες, ιδίως για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στο μακροπρόθεσμο story της ελληνικής αγοράς.    

Στην προσπάθεια ανόδου συνέβαλε σήμερα και η μερική σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται στο -0,6%, τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει μόλις -0,7% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί στο -0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ξεκίνησε σε θετικό έδαφος.

Νευρικότητα στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη και να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών, με αποτέλεσμα να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος στο +0,09% και τις 584,23 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξήθηκε κατά 2,8% και τερμάτισε στο 1,34 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,5% και προσέγγισε εκ νέου το τεχνικό όριο του 0,9 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση κατά 0,6% και υπαναχώρησε στα 2,94 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να εμφανίζει απώλειες κοντά στο -1% και οπισθοχώρησε προς το 1,10 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,94% 1,107 ευρώ   
  • Eurobank +0,56% 0,8948 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,61% 2,945 ευρώ   
  • Πειραιώς +2,84% 1,34 ευρώ    

Επικράτηση των αγοραστών    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ήταν η μεγάλη κερδισμένη της ημέρας, καθώς εκτινάχθηκε κατά 6,6% και έκλεισε στα 7,2 ευρώ, χάρη στην περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Κατά 5,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Σαράντης.  

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Motor Oil και Mytilineos εμφάνισαν κέρδη άνω του 4%, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean ακολούθησαν στο +3,5%. Viohalco, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ σημείωσαν άνοδο κατά τουλάχιστον 2%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε κατά 3,5% και τα 20 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη καθίζηση. Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης δήλωσε σήμερα πλήρη αδυναμία προβλέψεων για τα έσοδα του 2022. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχώρισε στο +8,5% και τα 2,16 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι – Κρι να έπεται στο +5,9% και τα 7,8 ευρώ. Άνοδο κατά 3% εμφάνισε, τέλος, η μετοχή της Autohellas.  

Συνολικά, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 23 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:   

Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός δεικτών οι ρωσικές μετοχές    

Σε υψηλό έντεκα ετών το αργό και οκταετίας το μπρεντ    

Βαράγκης: Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης   

Autohellas: Αύξηση 30,5% στον κύκλο εργασιών το 2021 – Τριπλασιάσθηκαν τα κέρδη  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News