ΑΓΟΡΕΣ

Sarantis: Γιατί η μετοχή ανεβαίνει παρά την έκθεση σε Ρωσία – Ουκρανία

Φλερτάρει εκ νέου με τα 7 ευρώ

Sarantis: Γιατί η μετοχή ανεβαίνει παρά την έκθεση σε Ρωσία – Ουκρανία

Κόντρα στο sell off των τελευταίων ημερών, η μετοχή της Sarantis αποτελεί μία από τις ελάχιστες που κινούνται αντίρροπα και βρίσκονται σε θετικό πρόσημο. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στην έκθεση της εισηγμένης στις εμπόλεμες αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, η μετοχή τερμάτισε στο +5,67% και τα 6,9 ευρώ, ενώ σήμερα δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, καθώς βρίσκεται στο +0,5% και τα 6,93 ευρώ. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, είχε φθάσει έως τα 7,10 ευρώ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση δε, αποτελεί το μοναδικό blue chip, το οποίο γλιτώνει τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις (ο Γενικός Δείκτης χάνει άνω του 3%, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο). 

O λόγος δεν είναι άλλος από το deal εξαγοράς του 100% της πολωνικής Stella Pack, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια παρουσίας στις κατηγορίες συσκευασιών τροφίμων, σακουλών απορριμμάτων και εργαλείων καθαρισμού.  

Οι ετήσιες πωλήσεις της ανέρχονται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να αυξήσει αισθητά τον τζίρο του Ομίλου. 

«Η εξαγορά, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική του Ομίλου, ταιριάζει απόλυτα με το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό του, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την ηγετική του θέση στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ενδυναμώνοντας το γεωγραφικό αποτύπωμά του στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται« σχολίασε η διοίκηση του Ομίλου Σαράντη.  

Το deal επήλθε στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, από την οποία ζημιώνεται και η ελληνική εισηγμένη, λόγω της έκθεσης στις αγορές των δύο εμπόλεμων κρατών.  

Η Σαράντης δραστηριοποιείται στις δύο χώρες μέσω των θυγατρικών ERGOPACK LLC (Ουκρανία) και HOZTORG LLC (Ρωσία). Για το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσωπεύουν το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 0,5%.   Με βάση το έτος 2020, το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντανακλά το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07%, μια αναλογία που δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το 2021.  

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αποτυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο ταμπλό του Χ.Α., με τη μετοχή να δέχεται σημαντικό σφυροκόπημα, το οποίο κορυφώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η μετοχή έχασε σχεδόν 13%. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι απώλειες από τις αρχές του 2022 να ξεπερνούν το 22%, παρότι η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά το τελευταίο διήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακτήθηκε ένα μέρος της πτώσης. 

Διαβάστε επίσης:

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News