Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 07:52
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί η Ζαπορίζια

Αγορές: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί η Ζαπορίζια

Πτώση 2,5% δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ εκείνα της Wall Street υποχωρούν έως 1% και οι ασιατικές αγορές έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, αφότου η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία τρόμαξε τους επενδυτές. 

Η φωτιά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης έκαιγε για τέσσερις ώρες, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσεγγίσουν, όμως έσβησε στις 6:20 το πρωί, και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Ουκρανία στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η φωτιά στον σταθμό δεν επηρέασε κρίσιμο εξοπλισμό. 

Μέσα στη νύχτα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και προειδοποίησε για νέο Τσέρνομπιλ. «Η Ρωσία θέλει να το επαναλάβει, αλλά έξι φορές πιο δυνατό», είπε. «Ευρωπαίοι, παρακαλώ, ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας της Ζαπορίζια. Υπάρχουν έξι ενεργειακές μονάδες. Μία μονάδα είχε εκραγεί στο Τσέρνομπιλ», είπε. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έθεσε το κέντρο ανάγκης της σε 24ωρη επιφυλακή λόγω της «σοβαρής κατάστασης» στη Ζαπορίζια, με το γενικό διευθυντή Rafael Gross να εκφράζει βαθιά ανησυχία.

«Τα νέα για το σφυροκόπημα του πυρηνικού σταθμού από τους Ρώσους ξεκάθαρα πυροδοτούν ένα trade στροφής προς την ποιότητα», είπε στο Bloomberg ο Chamath de Silva, διαχειριστής κεφαλαίων της BetaShares Holdings. 

Το αρχικό άλμα του χρυσού και του δολαρίου, πάντως, μετριάστηκε και το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του. Το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο έως και 4,8%. Το ράλι στις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έριξε την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1,8%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News