ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνεται το sell off στο Χρηματιστήριο – Προς χαμηλό 12 μηνών ο Γ.Δ.

Κάτω από 820 μονάδες ο Γ.Δ., πτώση 6% στις τράπεζες

Διευρύνεται το sell off στο Χρηματιστήριο – Προς χαμηλό 12 μηνών ο Γ.Δ.

(upd) Νέο επιθετικό sell off καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οπισθοχωρεί στη ζώνη των 820 μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τα κεκτημένα του 2021, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (12.20), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 4,21% και διολισθαίνει στις 818,63 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 36 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (854,62 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 31 μονάδες (από 827,45 έως 846,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 35 εκατ. ευρώ σχεδόν στο πρώτο δίωρο. 

Η κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις, αν μη τι άλλο, έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος, ανάλογο του Τσέρνομπιλ το 1986. Ένα σενάριο που ενισχύθηκε κι από τη μεγάλη φωτιά που μαινόταν επί τέσσερις ώρες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Ζαπορίζια. 

Αυτός ο φόβος αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,8%, ενώ απώλειες άνω του 2,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πτωτικό αναμένεται και το άνοιγμα του Dow Jones στη Wall Street. 

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι αναλυτές φαίνεται ότι απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 12μηνο του 2021, τα οποία έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,3% έναντι των προβλέψεων για ανάπτυξη κατά 8,5%.

Ανεξάρτητα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, πάντως, η αγορά έχει διολισθήσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ως απόρροια των εν εξελίξει γεωπολιτικών και ενεργειακών προκλήσεων, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (Μάρτιος του 2021). 

Σε επίπεδο εβδομάδας δε, οι σωρευτικές απώλειες αναμένεται να υπερβαίνουν το – 9% για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, με τις τράπεζες να έχουν ήδη διψήφια πτώση, χάνοντας τουλάχιστον το 16% της αξίας τους μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες.  

Βουτιά στις 550 μονάδες για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά 6,20% και να καθορίζεται στις 547,98 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολισθαίνει κατά 6,1% και οπισθοχωρεί κάτω από το 0,85 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 5% «πέφτει» και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επιστρέφει στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση κατά 4,8% και διαπραγματεύεται στα 2,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -4,5% και το 1,28 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -5,15% 1,05 ευρώ 
  • Eurobank -6,12% 0,84 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -4,79% 2,804 ευρώ 
  • Πειραιώς -4,48% 1,28 ευρώ 

Κόκκινο το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς υποχωρεί κατά 5,5% και χάνει το ψυχολογικό σημείο των 20 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Κατά 4% μειώνεται και η μετοχή της Aegean. 

Απώλειες κατά τουλάχιστον 3% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ και Viohalco, ενώ πτώση άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda, Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:    

Γιατί δεν κλείνουν μάτι οι ακτοπλόοι και στην Coca-Cola HBC 

Αγορές: Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί η Ζαπορίζια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News