ΑΓΟΡΕΣ

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

Αποτελεί πλέον τη Νο.2 -και όχι την κορυφαία- εισηγμένη του Χ.Α.

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

Πριν ακριβώς από έναν μήνα, η μετοχή της Coca – Cola βρισκόταν στα 30 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της κυμαινόταν στα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Σήμερα, και αφού μεσολάβησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ευρείες κυρώσεις της Δύσης, η μετοχή έχει υποχωρήσει στα 20,4 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να καθορίζεται σε μόλις 7,7 δισ. ευρώ (με βάση το χθεσινό κλείσιμο). 

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι σε περίπου 30 ημέρες, η Coca – Cola HBC απώλεσε σχεδόν 10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή περίπου το 1/3 της αξίας της, αλλά και 3,5 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να χάσει την «πρωτιά» στην ελληνική αγορά (πλέον η πρώτη θέση ανήκει στον ΟΤΕ με κεφαλαιοποίηση 8 δισ. ευρώ). 

Οι εν λόγω απώλειες -καθόλου αμελητέες- αποτελούν απόρροια των γεωπολιτικών προκλήσεων, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στις 29 χώρες δραστηριοποίησης της ελληνικής εταιρείας εμφιάλωσης. Μάλιστα, η Ρωσία (μαζί με τη Νιγηρία) αποτελεί τη μεγαλύτερη όλων.  

Σήμερα, η διοίκηση έκανε γνωστό το κλείσιμο του εργοστασίου στο Κίεβο, αλλά και την αδυναμία πρόβλεψης των οικονομικών επιδόσεων για το 2022. «Δεδομένου ότι το περί του 20% του όγκου πωλήσεων και των EBIT του 2021 προέρχονται από τις δύο περιοχές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη διάρκεια και τον οικονομικό αντίκτυπο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να προβούμε σε καθοδήγηση για το οικονομικό έτος» ανέφερε, χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας προ ημερών στο πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος, Zoran Bogdanovic, είχε διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία έχει ετοιμάσει σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών πηγών. «Μπορούμε να δράσουμε άμεσα ό,τι και να συμβεί».    

Είχε υποστηρίξει δε, ότι η Coca – Cola HBC έχει πάρει το μάθημά της από την εμπειρία του 2014 και τη σύγκρουση Κιέβου – Μόσχας στη Χερσόνησο της Κριμαίας. «Έχουμε το κατάλληλο επίπεδο αποθεμάτων στις αγορές για να αποφύγουν τις αναταράξεις».    

Ωστόσο, η αγορά είναι αμείλικτη, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες να χαθούν 3,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο Χ.Α. και η μετοχή να χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας της. Ενδεικτικά: 

  • -5,93% στις 2/3 
  • -6,04% στην 1/3 
  • -8,02% στις 28/2 
  • +4,71% στις 25/2 
  • -8,54% στις 24/2 
  • -2,20% στις 23/2 
  • -3,36% στις 22/2 
  • -3,15% στις 21/2 

Στις 2 Φεβρουαρίου, η μετοχή της Coca Cola διαπραγματευόταν στα 30,35 ευρώ. Χθες, το κλείσιμο της αγοράς τη βρήκε στα 20,79 ευρώ, ενώ σήμερα υποχωρεί στα 20,4 ευρώ.  

Από τις αρχές του 2022 δε, οι σωρευτικές απώλειες υπερβαίνουν το 32%, μετατρέποντας το +10% του τελευταίου 12μηνου σε -20% μέσα σε λίγες ημέρες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η μετοχή της Coca – Cola βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ ήταν στις 3 Απριλίου του 2020, όταν κατρακύλησε στα 19,2 ευρώ εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.  

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Κρατάει το θετικό πρόσημο, παρά τη νευρικότητα

Coca Cola: Έκλεισε το εργοστάσιο στην Ουκρανία – Προανήγγειλε αυξήσεις τιμών 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News