ΑΓΟΡΕΣ

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 10 μηνών η μετοχή – Φόβοι για πλήγμα στην αγορά της Ρωσίας

Διαβεβαιώσεις από τον CEO στο Reuters

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 10 μηνών η μετοχή – Φόβοι για πλήγμα στην αγορά της Ρωσίας

Ισχυρότατες απώλειες της τάξης του 4% εμφανίζει σήμερα η μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή των τελευταίων 10 και πλέον ετών. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η μετοχή της εταιρείας εμφιάλωσης διολισθαίνει κατά 4% και περιορίζεται στα 27,12%, έχοντας τζίρο σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ.  

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 10 μηνών η μετοχή – Φόβοι για πλήγμα στην αγορά της Ρωσίας-1

O λόγος της πτώσης, η οποία επέρχεται κόντρα στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2021, σχετίζεται με τις γεωπολιτικές προκλήσεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς η εταιρεία έχει παρουσία και στις δύο χώρες. 

Μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση δύναται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και επομένως, να περιορίσει τον τζίρο της Coca – Cola, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις. 

Άλλωστε, πέραν της σημερινής συνεδρίασης, απώλειες άνω του 3% εμφάνισε η μετοχή και χθες Δευτέρα, ανεβάζοντας το σύνολο της βουτιάς του τελευταίου διημέρου στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. 

Αποτέλεσμα είναι η μετοχή να υπο-αποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη και του FTSE Large Cap, καθώς από την αρχή του 2022 παρουσιάζει σωρευτικές απώλειες άνω του 6,5%. Την ίδια ώρα, τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου δεν ξεπερνούν το 7,5%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποτελεί (μαζί με τη Νιγηρία) τη μεγαλύτερη από τις 29 χώρες δραστηριοποίησης της Coca – Cola, γεγονός που αντανακλά την υψηλή εξάρτηση από τις γεωπολιτικές προκλήσεις.  

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος, Zoran Bogdanovic, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει ετοιμάσει σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών πηγών. «Μπορούμε να δράσουμε άμεσα ό,τι και να συμβεί».  

Υποστήριξε δε, ότι η Coca – Cola HBC έχει πάρει το μάθημά της από την εμπειρία του 2014 και τη σύγκρουση Κιέβου – Μόσχας στη Χερσόνησο της Κριμαίας. «Έχουμε το κατάλληλο επίπεδο αποθεμάτων στις αγορές για να αποφύγουν τις αναταράξεις» πρόσθεσε, επίσης.  

Διαβάστε επίσης:

Quest: Σβήνει τις απώλειες του 2022 – Επανέρχεται στα 19 ευρώ

Χρηματιστήριο: Γιατί τα νερά δεν «πουλάνε» στην ελληνική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News