ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το sell off – Επιμένουν οι πιέσεις στην Coca Cola

Στο +0,5% και τις 856 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το sell off – Επιμένουν οι πιέσεις στην Coca Cola

Προσπάθεια να αντιδράσει μετά το τριήμερο sell off καταβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 850 μονάδων, εν μέσω των συνεχιζόμενων εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 856,90 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (852,10 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 849,92 έως 862,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 19 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο 60λεπτο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, ως απόρροια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα, έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022. 

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του πληθωρισμού, η άνοδος του ενεργειακού κόστους και η πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τροχοπέδη στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επομένως, οι επενδυτές έσπευσαν να «θωρακιστούν», ρευστοποιώντας τις θέσεις τους στις πλέον ευάλωτες μετοχές, όπως για παράδειγμα στις εισηγμένες με υψηλή έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά (Coca Cola, Σαράντης κ.α.).    

Από την άλλη πλευρά, όμως, το τριήμερο sell off έχει δημιουργήσει ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες, ιδίως για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στο μακροπρόθεσμο story της ελληνικής αγοράς.  

Στην προσπάθεια ανόδου συμβάλλει και η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται στο -0,3%, τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει -0,7% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί στο -0,4%. 

Κέρδη 1% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να ηγηθεί της ανοδικής κίνησης, καθώς καταγράφει κέρδη κατά 1,17% και επιστρέφει στις 590,57 μονάδες, διακόπτοντας το 3ήμερο πτωτικό σερί. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται άνω του 2% και βρίσκεται στο 1,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1% και προσεγγίζει εκ νέου το 1,13 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,35% και φλερτάρει με την ανάκτηση του τεχνικού σημείου του 0,90 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο +0,3% και το 2,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,07% 1,1295 ευρώ 
  • Eurobank +0,34% 0,8928 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,27% 2,971 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,15% 1,331 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Σαράντης αντιδράει στις πρόσφατες απώλειες (χάρη και στην εξαγορά της πολωνικής Stella Pack) και εκτινάσσεται στο +8,3% και τα 7 ευρώ. Κατά 4,5% αυξάνεται και η μετοχή της Aegean, η οποία επίσης είχε πιεστεί τις τελευταίες ημέρες. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά 4% και διαμορφώνεται στα 20 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη καθίζηση. Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης δήλωσε σήμερα πλήρη αδυναμία προβλέψεων για τα έσοδα του 2022.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Διαβάστε επίσης: 

Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός δεικτών οι ρωσικές μετοχές  

Σε υψηλό έντεκα ετών το αργό και οκταετίας το μπρεντ  

Βαράγκης: Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης 

Autohellas: Αύξηση 30,5% στον κύκλο εργασιών το 2021 – Τριπλασιάσθηκαν τα κέρδη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News