ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έσωσε τις 850 μονάδες, αλλά δεν γλίτωσε το χαμηλό 7μήνου

Στο -1,66% και τις 852 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έσωσε τις 850 μονάδες, αλλά δεν γλίτωσε το χαμηλό 7μήνου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επέστρεψε στη ζώνη των 850 μονάδων, εν μέσω των διεθνών αναταράξεων από τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Μάλιστα, η «ζημιά» θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η αγορά βρέθηκε ακόμη και στις 833 μονάδες.  

Πιο συγκεκριμένα, γλιτώνοντας τα χειρότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες κατά 1,66% και διολίσθησε στις 852,10 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (866,48 μονάδες), αν και η μέγιστη τιμή της πτώσης έφθασε τις 33 μονάδες. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 29 μονάδες (από 833,56 έως 862,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 175 εκατομμύρια ευρώ.  

Στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, για ακόμη μία ημέρα, βρέθηκε η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακύλησε στο -5,9% και τα 20,7 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ως απόρροια της υψηλής έκθεσης στη ρωσική και ουκρανική αγορά.  

Απώλειες κατά 6% εμφάνισε και η μετοχή της Aegean, η οποία οπισθοχώρησε στα 5,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ακολούθησε στο -4,5%. Από την πλευρά των τραπεζών, η μετοχή της Εurobank βούλιαξε στο -4,8%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε στο -4,7%. 

Σε χαμηλό επτά μηνών η αγορά  

Η ελληνική αγορά, στη σκιά του εν εξελίξει πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, οπισθοχώρησε στη ζώνη των 850 μονάδων, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου του 2021, ενόσω οι τράπεζες απώλεσαν το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και έσβησαν τα κέρδη του 2022. 

Οι επενδυτές βλέπουν μια πληθώρα βραχυπρόθεσμων κινδύνων και σπεύδουν να «θωρακιστούν», ρευστοποιώντας τις θέσεις τους στις πλέον ευάλωτες μετοχές, όπως για παράδειγμα στις εισηγμένες με υψηλή έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά (Coca Cola, Σαράντης κ.α.).   

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στη μακροπρόθεσμη αισιοδοξία, η οποία επιβεβαιώνεται από τη σημερινή έκθεση της Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική αγορά διαθέτει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου απ’ όλες τις αναδυόμενες, τοποθετώντας την τιμή – στόχο στις 1.175 μονάδες σε βάθος 12μήνου.   

Μέχρι τότε, όμως, η Λεωφόρος Αθηνών πρέπει να ανέβει έναν Γολγοθά. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, η ενεργειακή κρίση, ο κίνδυνος υποβάθμισης της ανάπτυξης του 2022, η ανησυχία για την επικείμενη τουριστική σεζόν, η εκτόξευση του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 110 δολαρίων αποτελούν νάρκες, οι οποίες πρέπει να αφοπλιστούν.   

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην Ευρώπη είναι λιγότερο δυσοίωνο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κερδίζει 0,5%, ενώ άνοδο στο 1% καταγράφουν οι δείκτες σε Παρίσι (CAC 40) και Λονδίνο (FTSE 100). Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 250 μονάδες. 

Βουτιά 3% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να υπο-αποδίδει, ως απόρροια του δραματικού πλήγματος στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες απώλεσαν σήμερα το 3,17% της αξίας τους και διολίσθησαν στις 583,41 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.   

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατακρημνίστηκε στο -4,8% και κατήλθε του τεχνικού ορίου του 0,9 ευρώ. Κατά 4,7% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχασε το ψυχολογικό σημείο των 3 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο -1,5% και επέστρεψε στο 1,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κατάφερε να κινηθεί αντίρροπα και να κλείσει σε έστω και οριακά θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -1,54% 1,1175 ευρώ   
  • Eurobank -4,83% 0,8898 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -4,73% 2,963 ευρώ   
  • Πειραιώς +0,23% 1,303 ευρώ   

Νέο sell off στην Coca – Cola   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola συνέχισε σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή, καθώς κατακρημνίστηκε στο -5,9% και οπισθοχώρησε στο επίπεδο των 20 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Απώλειες της τάξης του 6% εμφάνισε και η μετοχή της Aegean, ενώ οι μετοχές των Σαράντης και ΔΕΗ ακολούθησαν στο -4,5%. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τιτάνα και Viohalco έκλεισαν με πτώση άνω του 2%, με τη μετοχή της Jumbo να διασώζεται και να κάνει ράλι 4,5%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε στο -5,3% και τα 3,5 ευρώ, με τις μετοχές των Reds, Espilon, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης να έπονται πέριξ του -2%.  

Συνολικά, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:  

Αγωνία για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποιοι έχουν αγοράσει και τι  

«Ταύρος» η Goldman Sachs για το ΧΑ: Στο 32% τα περιθώρια ανόδου 

Σε χαμηλό 12 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ – Βαρίδι το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News