BUSINESS & FINANCE

Άλμα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Νέο έκτακτο Ecofin

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην ενέργεια αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Άλμα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Νέο έκτακτο Ecofin

Nέο έκτακτο Εcofin συγκαλείται σήμερα, ώστε να τεθεί επι τάπητος η ουκρανική κρίση, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια.

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην ενέργεια αποτελούν ίσως και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Δύση δηλώνει έτοιμη να πληρώσει το τίμημα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ακόμη και εάν η Ρωσία προχωρήσει σε αντίμετρα που θα έχουν ως στόχο το ενεργειακό «ξεγύμνωμα» της Ευρώπης. Οι χώρες κράτη-μέλη, πάντως, προετοιμάζουν έκτακτα πολεμικά σχέδια για την ενεργειακή τους επάρκεια.

Η αγορά της ενέργειας έχει διαταραχθεί με τις τιμές πραγματικά να καλπάζουν. Η τιμή του ευρωπαϊκού μπρέντ έσπασε το φράγμα των 111 δολαρίων, καταγράφοντας νέο ρεκόρ οκταετίας.

Το φυσικό αέριο καλπάζει υπό τον φόβο πως η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει τη στρόφιγγα, αλλά και τον φόβο καταστροφών σε υποδομές φυσικού αερίου που περνούν από το ουκρανικό έδαφος και μεταφέρουν το καύσιμο στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Η χθεσινή ημέρα βρήκε το φυσικό αέριο στα 127 ευρώ/MWh, ενώ στο σημερινό άνοιγμα εκτινάχθηκε στα 131ευρώ/MWh.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς μεγάλος μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας – κοντά στο 40% – παράγεται από φυσικό αέριο. Η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου έκλεισε στα 255 ευρώ/ΜWh, ενώ και σήμερα η τιμή παραμένει στα 254 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, σε πρώτη φάση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχωρά στη θέσπιση πλαφόν στο κέρδος των τιμών των καυσίμων και των σιτηρών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Για τον Μάρτιο πάντως, όπως φαίνεται έως τώρα, η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο θα παραμείνει στα επίπεδα με του Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις πάντως υποχρεώνουν τη κυβέρνηση να κινηθεί γρηγορότερα για επιπλέον μέτρα στήριξης σε συνδυασμό και με όποιες συλλογικές αποφάσεις παρθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα

Πετρέλαιο: Ανεξέλεγκτες οι τιμές – Ξεπέρασε το μπρεντ τα 110 δολάρια το βαρέλι 

Ecofin: Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News