BUSINESS & FINANCE

«Ξεκλειδώνει» το Ελλάδα 2.0

Σήμερα στη συνεδρίαση του ECOFIN και η τυπική έγκριση

«Ξεκλειδώνει» το Ελλάδα 2.0

Σήμερα στην συνεδρίαση του ECOFIN αναμένεται και τυπικά πλέον, η έγκριση του ελληνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0. Στη συνέχεια, το πακέτο θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή αλλά θα υπογραφεί και η επιχειρησιακή συμφωνία του προγράμματος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει και την δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα για ιδιωτικές επενδύσεις. Κατόπιν, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, θα προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων στα πλαίσια του Ελλάδα 2.0, ύψους 4 δισ. ευρώ. Για φέτος, η Ελλάδα διεκδικεί να πάρει μέσω του προγράμματος πάνω από 7 δισ. ευρώ. 

Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 30,5 δισ. ευρώ.  Τα  17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και  τα 12,7 δισ. ευρώ  δάνεια. Η χρηματοδότηση αυτή θα οδηγήσει τόσο σε επενδύσεις όσο και σε μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Ελλάδας θα διευκολύνει την μετάβαση της σε μια πράσινη οικονομία, την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, τους φόρους, το συστήμα δικαιοσύνης, την αγορά εργασίας αλλά  και  την υγειονομική περίθαλψη.

Πράσινη ανάπτυξη

Τα σημαντικότερα έργα πάνω σε αυτό τον τομέα περιλαμβάνουν: 

Τη διασύνδεση των Κυκλάδων, αύξηση των ανανεώσιμων  πηγών  ενέργειας, καθώς και  της χωρητικότητα αποθήκευσης. Το έργο θα κοστίσει  645 εκατομμύρια ευρώ

Εξοικονομώ κατ’ οίκον για περισσότερες από  100.000 κατοικίες με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Κόστος 1,3 δισ. ευρώ. 

Ηλεκτροκίνηση: Εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και αντικατάσταση 220 λεωφορείων αστικών μεταφορών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά οχήματα. Δημιουργία ενός «αστικού περιπάτου» κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας της. Κόστος επένδυσης 264 εκατ. ευρώ. 

Ψηφιακή μετάβαση 

Ανάπτυξη δικτύων 5G: Παροχή κάλυψης 5G σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους που αποτελούν μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Υψος επένδυσης 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα: Ψηφιοποίηση αρχείων, αύξηση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως το cloud computing και τα μεγάλα δεδομένα. Κόστος  1,3 δισ. ευρώ. 

Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων: Ενίσχυση της υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κόστος 375 εκατομμύρια ευρώ. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης: Παροχή περίπου σε 600.000 μαθητές και σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος κουπόνια για αγορά tablet / φορητών υπολογιστών. Εγκατάσταση 40.000 διαδραστικών συστημάτων  μάθησης στα σχολεία. Η επένδυση ανέρχεται σε 231 εκατομμύρια ευρώ. 

Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας  και της κοινωνικής συνοχής 

Υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων: Παροχή πρόσβασης για χρηματοδότηση ,υποστήριξη των ιδίων κεφαλαίων των ΜΜΕ. Συμπληρωματικά θα λειτουργήσουν μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου. Ύψος επένδυσης  12,7 δισ. ευρώ. 

Υποστήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης: Επανασχεδιασμός και ενίσχυση των ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας για αύξηση της πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων και μειονεκτούντων ατόμων,  των προσφύγων και των Ρομά. 740 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση της φροντίδας των παιδιών: Δημιουργία περισσότερων από 53.000 νέους χώρους πρόωρης φροντίδας παιδιών για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στην  αγορά εργασίας. 159 εκατομμύρια ευρώ.

Εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας: Επέκταση των υπηρεσιών πρόληψης, προώθηση της ψυχοκοινωνικής ένταξης και βελτίωση της φροντίδας για καρκινοπαθείς. 254 εκατομμύρια ευρώ. 

Αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης και του δικαστικού σώματος:  ψηφιοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών,  ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και εκσυγχρονισμός και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. 627 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News