ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασώζονται οι θυγατρικές της Sberbank σε Σλοβενία και Κροατία

Διασώζονται οι θυγατρικές της Sberbank σε Σλοβενία και Κροατία

Τη μεταβίβαση των μετοχών της κροατικής θυγατρικής του ομίλου Sberbank d.d. στη Hrvatska Poštanska Banka d.d. (Croatian Postbank) και όλες οι μετοχές της σλοβενικής θυγατρικής του ομίλου Sberbank banka d.d. στη Nova ljubljanska banka d.d. (NLB d.d.), ανακοίνωσε σήμερα, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB). Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο, «οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τετάρτη 2 Μαρτίου κανονικά χωρίς αναστάτωση σε καταθέτες ή πελάτες. Αποτελούν πλέον μέρος εδραιωμένων, εύρωστων και σταθερών τραπεζικών ομίλων».

Το SRB αποφάσισε επίσης ότι η εξυγίανση δεν είναι απαραίτητη για την αυστριακή μητρική της Sberbank Europe AG. Οι διαδικασίες αφερεγγυότητας θα διεξαχθούν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Οι επιλέξιμες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ προστατεύονται από το αυστριακό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Το SRB διαπίστωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι η Sberbank Europe AG στην Αυστρία και οι θυγατρικές της στην Κροατία (Sberbank dd) και στη Σλοβενία (Sberbank banka dd) πτώχευαν ή ήταν πιθανό να πτωχεύσουν λόγω ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης ρευστότητάς τους, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Το SRB εφάρμοσε αναστολή πληρωμών, επιβολής και καταγγελίας δικαιωμάτων, γνωστά ως μορατόριουμ, στις τρεις τράπεζες.

Σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές εξυγίανσης, το SRB αποφάσισε ότι δεν χρειαζόταν καμία ενέργεια εξυγίανσης για την αυστριακή μητρική Sberbank Europe AG και ενέκρινε προγράμματα εξυγίανσης για τις θυγατρικές της στην Κροατία (Sberbank d.d.) και τη Σλοβενία (Sberbank banka d.d.). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις δύο αποφάσεις εξυγίανσης και οι τρεις αποφάσεις θα εφαρμοστούν από τις εθνικές αρχές εξυγίανσης, την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Αγοράς της Αυστρίας, την Εθνική Τράπεζα της Κροατίας και την Τράπεζα της Σλοβενίας.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος του SRB, Elke König, δήλωσε ότι «οι τρεις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα έχουν ένα κοινό στοιχείο – την προστασία. Οι αποφάσεις προστατεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. και οι αποφάσεις προστατεύουν τους καταθέτες έως και 100.000 ευρώ στην Αυστρία και χωρίς όρια τόσο στη Σλοβενία όσο και στην Κροατία. Σήμερα, ενεργήσαμε για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν δημόσια κεφάλαια, επομένως όχι μόνο προστατεύονται οι πελάτες της Sberbank, αλλά και οι φορολογούμενοι. Αυτή ήταν μια περίπλοκη, διασυνοριακή ομάδα και υπήρξε εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των αρχών σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, κάτι που είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας αυτή την εποχή».

Το SRB διαπίστωσε ότι υπήρχε δημόσιο συμφέρον για την επίλυση των δύο θυγατρικών προκειμένου να προστατευθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποφευχθεί η αναστάτωση στην οικονομία της Κροατίας και της Σλοβενίας. Στην περίπτωση της αυστριακής μητρικής, η τράπεζα δεν θεωρήθηκε ότι παρέχει κρίσιμες λειτουργίες στην οικονομία και ότι η εκκαθάρισή της στο πλαίσιο συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή την οικονομία στην Αυστρία.

Αυτές οι ενέργειες εξυγίανσης ήταν δυνατές λόγω του πλαισίου εξυγίανσης τραπεζών της Ε.Ε., ενός συνόλου κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση του 2008/2009.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News