ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις – Σε ελεύθερη πτώση τράπεζες, Coca Cola

Στο -2% και τις 873 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις – Σε ελεύθερη πτώση τράπεζες, Coca Cola

Διαστάσεις προσλαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ευρείες απώλειες σε τράπεζες, Coca – Cola και Aegean οδηγούν την ελληνική αγορά στη ζώνη των 870 μονάδων και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 1,99% και διαμορφώνεται στις 873,85 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,58 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώνεται σε 18 μονάδες (από 872,75 έως 890,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο σχεδόν 3ωρο. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακυλάει στο -7,7% και χάνει το τεχνικό σημείο των 22 ευρώ (για πρώτη φορά από τις 6 Νοεμβρίου του 2020) ως απόρροια της μεγάλης έκθεσης στις αγορές της Μόσχας και του Κιέβου. 

Απώλειες της τάξης σχεδόν του 5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των τραπεζών, ενώ η μετοχή της Aegean ακολουθεί στο -3,5%, λόγω των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στον κλάδο των αερομεταφορών.  

Στον αντίποδα, προσπάθεια στήριξης του Γενικού Δείκτη καταβάλλουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,5% και κατά 1,8%, αντίστοιχα, με τις μετοχές των Σαράντης και Jumbo να ακολουθούν κοντά στο +1%.  

Σε χαμηλό 2 μηνών το Χ.Α. 

Η ελληνική αγορά, όπως είναι σαφές, συνεχίζει να δέχεται τα απόνερα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και ιδίως, των σκληρών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί στα επίπεδα των 870 μονάδων, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022.   

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της ημέρας υπήρξαν αξιόλογες προσπάθειες ελέγχου της ανεξέλεγκτης πτώσης, με τους επενδυτές δειλά – δειλά να προβαίνουν σε περιορισμένου εύρους αγοραστικές κινήσεις.   

Επιδείνωση του κλίματος (σε σχέση με το πρωί) καταγράφεται και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -1,5%, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πτώση σημειώνουν και τα προ-συμβόλαια του Dow Jones στη Wall Street.  

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό ράλι, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 3% και υπερβαίνει τα 98,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent παραμένει σταθερά άνω των 100 δολαρίων (+3,4%).  

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά μέτωπα, καθώς οι επιπτώσεις αποτιμώνται σε τουρισμό, ενέργεια και προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείεται μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη του 2022.  

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, κάτι που αναμφίβολα δεν ευνοεί τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δείχνει να χάνει το momentum των πρώτων δύο μηνών του νέου έτους.   

Πτώση σχεδόν 5% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω του αποκλεισμού των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το σύστημα SWIFT. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν σήμερα κατά 4,7% και διολισθαίνουν στις 609,43 μονάδες.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώνεται κατά 5% και οπισθοχωρεί στο 1,34 ευρώ. Κοντά στο 5% διαμορφώνεται, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,15 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1% καθώς σημειώνει πτώση κατά 4,2%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 4,5% και καθορίζεται στα 3,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -4,79% 1,154 ευρώ   
  • Eurobank -4,22% 0,9326 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -4,55% 3,15 ευρώ  
  • Πειραιώς -5,16% 1,343 ευρώ  

Βαριές απώλειες στην Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς κατρακυλάει στο -7,7% και περιορίζεται στα 21,7 ευρώ, εν μέσω της υψηλής έκθεσης στη ρωσική και ουκρανική αγορά.  

Κατά 3,5% υποχωρεί και η μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή της Lamda Development ακολουθεί στο -3,3% και τα 6,5 ευρώ. Επιπλέον, οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco και ΕΥΔΑΠ χάνουν περίπου 2%.  

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,5% και κατά 1,8%, αντίστοιχα, με τις μετοχές των Σαράντης και Jumbo να έπονται κοντά στο +1%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas ξεχωρίζει στο -4% και τα 9,75 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy, Reds, ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης να διολισθαίνουν κατά 2%. Η μετοχή της Epsilon, αντίθετα, αυξάνεται κατά 3,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.15), 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 77 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:       

Ελληνικές βιομηχανίες: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία  

Τα πολεμικά σενάρια και το κόστος για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News