BUSINESS & FINANCE

Αγωνία για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποιοι έχουν αγοράσει και τι

Αγωνία για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποιοι έχουν αγοράσει και τι

Στα 664 εκατ. ευρώ υπολογίζει το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα τέλη του 2020, επικαλούμενο στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Το ίδιο έτος, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 2,9 δισεκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν ελληνικές εξαγωγές, κυρίως υδρογονανθράκων. Το διμερές εμπόριο είναι, ωστόσο, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με μία οκταετία πριν και συγκεκριμένα το 2013, οπότε βρισκόταν στα επίπεδα των 7 δισεκατομμυρίων.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι το 2013 είχαν φτάσει το 1,3 εκατ. επισκέπτες έναντι 583.000 το 2019 και μόλις 26.000 το 2020.

Οι ρωσικές επενδύσεις περιλαμβάνουν και τις αγορές ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας» βάσει του οποίου σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος 596 άδειες σε Ρώσους επενδυτές ακίνητων. Αριθμός που αντιστοιχεί σε επενδύσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων, αν συνυπολογιστεί ότι άδειες παίρνουν και συγγενικά πρόσωπα του επενδυτή, αλλά πολλοί αγοράζουν και ακίνητα αξίας σημαντικά υψηλότερης των 250.000 που είναι το ελάχιστο όριο.

Εκ των μεγαλύτερων ρωσικής προέλευσης επενδυτών στην Ελλάδα είναι ασφαλώς ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ελέγχει το 71,8% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, το Μακεδονία Παλλάς, την εταιρεία παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας του μεταλλικού νερού Σουρωτή, όπως και άλλα ακίνητα, καθώς και την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Στους Ρώσους αξιόλογους ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται και οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που πρόσφατα έκλεισαν συμφωνία με την οποία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών τους με μειοψηφικό ποσοστό το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital.

Στο λιανικό εμπόριο, πρόσφατα η ρωσική αλυσίδα λιανεμπορίου Μere ξεκίνησε την ανάπτυξη δικτύου σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Και στον τουρισμό υπάρχουν, όμως, σε εξέλιξη σημαντικές ρωσικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων αυτή της Mirum Hellas και του επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα. Υπενθυμίζεται πως η Mirum αναπτύσσει το Elounda Hill σε έκταση 700 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζει να κτίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και μαρίνα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη, που δεν έχει βεβαίως ακόμη υλοποιηθεί, αναφέρεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο προβεβλημένη ίσως επένδυση, ωστόσο, μετά αυτές του Ιβάν Σαββίδη είναι εκείνη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό με προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αντικείμενο την ανάπλαση του νησιού των 830 στρεμμάτων σε θέρετρο, την οποία προσφάτως ανακοίνωσε πως προτίθεται να αυξήσει περίπου κατά 230 εκατ. Βέβαια, από το 2013, οπότε απέκτησε το νησί, μέχρι σήμερα εκτιμάται πως δεν έχει επενδύσει πάνω από σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.

Στους Ρώσους επενδυτές η αγορά λoγίζει και την Gazprom, η οποία από το 1991 έχει συστήσει σε συνεργασία 50%-50% με τον όμιλο Κοπελούζου την Προμηθέας Gas Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και έχει στόχο της την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανική κρίση: Τι φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες

Ελληνικές βιομηχανίες και εξαγωγικές: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία

Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News