ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 3 μηνών το Χρηματιστήριο – Χάθηκαν και οι 870 μονάδες

Μπαράζ πωλήσεων σε τράπεζες, Coca - Cola και Aegean

Σε χαμηλό 3 μηνών το Χρηματιστήριο – Χάθηκαν και οι 870 μονάδες

Ευρείες διαστάσεις προσέλαβε (και) η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου του 2021, ενόσω οι πωλητές άσκησαν σημαίνουσες πιέσεις σε τράπεζες, Coca – Cola και Αegean. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρές απώλειες κατά 2,82% και κατρακύλησε στις 866,48 μονάδες, χάνοντας περισσότερες 25 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,58 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 21 μονάδες (από 859,21 έως 890,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 106 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολίσθησε στο -6% και απώλεσε το τεχνικό σημείο των 23 ευρώ (για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020) ως απόρροια της μεγάλης έκθεσης στις αγορές της Μόσχας και του Κιέβου.  

Απώλειες από 4% έως 8% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ η μετοχή της Aegean ακολούθησε στο -4,3% και τα 5,40 ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στον κλάδο των αερομεταφορών.   

Στον αντίποδα, προσπάθεια στήριξης του Γενικού Δείκτη κατέβαλαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά περίπου 1% και τερμάτισαν στα 13,1 ευρώ και τα 17,9 ευρώ αντίστοιχα. 

Σε χαμηλό 3 μηνών το Χ.Α.  

Η ελληνική αγορά συνέχισε να δέχεται τα απόνερα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και ιδίως, των σκληρών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 870 μονάδων, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022.    

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της ημέρας υπήρξαν αξιόλογες προσπάθειες ελέγχου της ανεξέλεγκτης πτώσης, με τους επενδυτές δειλά – δειλά να προβαίνουν σε περιορισμένου εύρους αγοραστικές κινήσεις.    

Επιδείνωση του κλίματος (σε σχέση με το πρωί) καταγράφεται και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -1%, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πτώση 200 μονάδων σημειώνει και ο Dow Jones στη Wall Street.   

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό ράλι, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 6,6% και υπερβαίνει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι (102 δολάρια), ενώ η τιμή του Brent παραμένει σταθερά άνω των 100 δολαρίων (+6,5% στα 103,3 δολάρια).   

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά μέτωπα, καθώς οι επιπτώσεις εκτείνονται σε τουρισμό, ενέργεια και προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείεται μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη του 2022.   

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, κάτι που αναμφίβολα δεν ευνοεί τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δείχνει να χάνει το momentum των πρώτων δύο μηνών του νέου έτους.    

Πτώση σχεδόν 6% στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε και πάλι σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο του αποκλεισμού των ρωσικών ιδρυμάτων από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν σήμερα κατά 5,78% και έκλεισαν στις 602,52 μονάδες (χαμηλό από 7/1). 

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώθηκε κατά 8,2% και οπισθοχώρησε στο τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ. Κοντά στο 6,5% διαμορφώθηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 1,13 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank παρέμεινε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1% καθώς σημείωσε πτώση κατά 4,2%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 5,7% και καθορίστηκε στα 3,11 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -6,35% 1,135 ευρώ    
  • Eurobank -4,22% 0,935 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -5,76% 3,11 ευρώ  
  • Πειραιώς -8,19% 1,3 ευρώ   

Βαριές απώλειες στην Coca – Cola   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola παρέμεινε σε ελεύθερη πτώση, καθώς κατρακύλησε στο -6% και περιορίστηκε στα 22,1 ευρώ. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έχασε ακόμη και την πρώτη θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισηγμένων του Χ.Α. 

Κατά 4,35% υποχώρησε και η μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή της Lamda Development ακολούθησε στο -4,3% και τα 6,4 ευρώ. Επιπλέον, η μετοχή της Σαράντης απώλεσε 5,5%, η μετοχή του ΟΛΠ 4,1% και η μετοχή της ΔΕΗ 4%. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησαν να παράσχουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά περίπου 1% και τερμάτισαν στα 13,1 ευρώ και τα 17,9 ευρώ, αντίστοιχα. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ABAΞ ξεχώρισε στο -6% και το 0,78 ευρώ, με τις μετοχές των Autohellas, Cenergy, ΕΧΑΕ, Ικτίνος και Πλαστικά Θράκης να διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 3%. Η μετοχή της Epsilon, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 5%.  

Συνολικά, 18 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 92 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

Διαβάστε επίσης:        

Ελληνικές βιομηχανίες: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία   

Τα πολεμικά σενάρια και το κόστος για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News