BUSINESS & FINANCE

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για  στήριξη

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μελετήσει ήδη τα μοντέλα για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία λόγω του Ουκρανικού. Τα πολεμικά σενάρια  που έχουν ετοιμάσει στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν πως το πλήγμα της ελληνικής οικονομίας μπορεί  να προκύψει κυρίως από την ενεργειακή κρίση, αφού για κάθε 10 ευρώ αύξησης του φυσικού αερίου, η χώρα χάνει 600 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ. 

Σε δεύτερο πλάνο, αναταράξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και στον τουρισμό. Από τους Ρώσους τουρίστες, η χώρα θα μπορούσε να χάσει 433 εκατ. ευρώ, ήτοι το 2,3% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων, όμως το σύνολο των απολεσθέντων  ταξιδιωτικών εισπράξεων θα μπορούσε να φθάσει στο 5%, λόγω της μειωμένης καταναλωτικής δύναμης που προκαλεί ο εντεινόμενος πληθωρισμός. 

Επιπλέον, μικρότερες απώλειες θα μπορούσαν  να υπάρξουν από  πληθωριστικές συνέπειες που αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά αλλά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή λιπασμάτων.

Οι επόμενες κινήσεις   

Έχοντας πλέον τα δεδομένα για το ποιο μπορεί να είναι το πλήγμα της ελληνικής οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο κινείται σε δύο κατευθύνσεις ώστε να βρεθούν πόροι που θα μπορέσουν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται το από πού μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από τον  προϋπολογισμό ώστε να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα με στόχευση στις ευάλωτες μονάδες. Το επίδομα ακρίβειας έχει «κλειδώσει» και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ στις 4 Μαρτίου. 

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.   

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι η εξεύρεση κονδυλίων ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά  απέναντι στην ενεργειακή κρίση μέσω των Βρυξελλών.

Χθες, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος συζητήθηκε και η ελληνική πρόταση που περιλαμβάνει τόσο επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αερίου μέσω χαμηλότοκων δάνειων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών. 

Βέβαια, πλέον των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πολεμικά σχέδια όσο αναφορά και την επάρκεια του φυσικού αερίου και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Περισσότερο LNG, αζέρικο αέριο αλλά και μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο σε ντίζελ περιλαμβάνει προς το παρόν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: 

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές

Τα μέτρα ενίσχυσης που «ανεβάζουν στροφές» λόγω ουκρανικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News