ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ελέγχου της πτώσης – Βουτιά 5% στην Coca Cola

Δειλή επιστροφή των αγοραστών

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ελέγχου της πτώσης – Βουτιά 5% στην Coca Cola

Σε πτωτικό έδαφος συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διολισθαίνει στη ζώνη των 880 μονάδων και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, αν και οι πιέσεις είναι σαφώς πιο ελεγχόμενες έναντι της χθεσινής ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες κατά 0,92% και διαμορφώνεται στις 883,40 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,58 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 880,67 έως 890,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 14 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο 45λεπτο. 

Η ελληνική αγορά, όπως είναι σαφές, συνεχίζει να δέχεται να απόνερα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και ιδίως, των σκληρών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί στα επίπεδα των 880 μονάδων, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σήμερα φαίνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της ανεξέλεγκτης πτώσης, με τους επενδυτές δειλά – δειλά να προβαίνουν σε περιορισμένου εύρους αγοραστικές κινήσεις.  

Σε αυτό συμβάλλει και η εν μέρει σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,3% και τις 451 μονάδες, ενώ απώλειες κάτω του 1% εμφανίζουν επίσης, ο γερμανικός δείκτης DAX και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB. Στο Λονδίνο δε, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 αυξάνεται οριακά στο +0,2%. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το πετρέλαιο συνεχίζει το ανοδικό ράλι, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ενδεικτικά, η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 3% και υπερβαίνει τα 98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent παραμένει σταθερά άνω των 100 δολαρίων (+3,6%). 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά μέτωπα, καθώς οι επιπτώσεις αποτιμώνται σε τουρισμό, ενέργεια και προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείεται μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη του 2022. 

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, κάτι που αναμφίβολα δεν ευνοεί τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία δείχνει να χάνει το momentum των πρώτων δύο μηνών του νέου έτους.  

Πτώση 2% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω του αποκλεισμού των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν σήμερα κατά 2,1% και διολισθαίνουν στις 626,04 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται κατά τουλάχιστον 2,5% και οπισθοχωρεί στο 1,17 ευρώ. Κοντά στο 2% διαμορφώνεται η πτώση και για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,38 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1% καθώς σημειώνει πτώση κατά 1,6%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -1,1% και τα 3,26 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -2,68% 1,1795 ευρώ  
  • Eurobank -1,66% 0,96 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,09% 3,264 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,98% 1,388 ευρώ 

Βουτιά της Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς κατρακυλάει στο -4,7% και περιορίζεται στα 22,4 ευρώ, εν μέσω της υψηλής έκθεσης στη ρωσική και ουκρανική αγορά. Κατά 2,5% υποχωρεί και η μετοχή της Lamda Development, ενώ οι μετοχές των Aegean και ΕΥΔΑΠ έπονται στο -2%. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των Jumbo και ΟΤΕ, οι οποίες ανακάμπτουν κατά 1,4% και κατά 2,2%, αντίστοιχα. Κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζουν, παράλληλα, η μετοχή του ΟΠΑΠ και η μετοχή της Quest Συμμετοχών. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

Διαβάστε επίσης:      

Ελληνικές βιομηχανίες: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία 

Τα πολεμικά σενάρια και το κόστος για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News