ΑΓΟΡΕΣ

Αλλαγή σκηνικού: Η Coca Cola δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη εισηγμένη

Οι διαδοχικές ρευστοποιήσεις την οδηγούν στη 2η θέση

Αλλαγή σκηνικού: Η Coca Cola δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη εισηγμένη

Την πρωτιά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινδυνεύει να χάσει η Coca – Cola, η οποία φαίνεται ότι μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης δεν θα αποτελεί πια τη μεγαλύτερη εισηγμένη στην ελληνική αγορά. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος, από τη μεγάλη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κάτι που έχει οδηγήσει τη μετοχή σε απώλειες σχεδόν 9 ευρώ ανά μετοχή από την έναρξη του 2022. 

Η κεφαλαιοποίηση της Coca – Cola έκλεισε τη Δευτέρα στα 8,7 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι στη σημερινή συνεδρίαση υποχωρεί κατά 7,7% και προσγειώνεται στα 21,7 ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020), αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της ημέρας η χρηματιστηριακή της αξία θα περιοριστεί στα 8 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΤΕ, μέχρι πρότινος Νο.2 στην ελληνική αγορά, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 7,9 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα ενισχύεται κατά 2% και καθορίζεται στα 18,1 ευρώ, στο τέλος της συνεδρίασης θα έχει χρηματιστηριακή αξία 8,1 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισηγμένη στη Λεωφόρο Αθηνών.  

Ας σημειωθεί ότι την πρώτη 5άδα των μεγαλύτερων εταιρειών του Χ.Α. συμπληρώνουν η ΟΠΑΠ με 4,5 δισ. ευρώ, η Eurobank με 3,62 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ με 3,2 δισ. ευρώ.  

Επιστρέφοντας στην περίπτωση της Coca – Cola, γίνεται σαφές ότι αποτελεί το βασικό βαρίδι της ελληνικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, ως απόρροια της υψηλής έκθεσης στις αγορές της Μόσχας και του Κιέβου. 

Η στρατιωτική κλιμάκωση δύναται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και επομένως, να περιορίσει τον τζίρο της Coca – Cola, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές.   

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ρωσία αποτελεί (μαζί με τη Νιγηρία) τη μεγαλύτερη από τις 29 χώρες δραστηριοποίησης, γεγονός που αντανακλά την υψηλή εξάρτηση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις .    

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, η μετοχή της Coca – Cola να υποχωρεί έξι φορές, διολισθαίνοντας από τα 28,2 ευρώ (21/2) στα μόλις 21,7 ευρώ σήμερα, μετρώντας απώλειες κοντά στο 30% από τις αρχές του έτους. 

Διαβάστε επίσης:

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News