BUSINESS & FINANCE

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρώσει τον  φόβο για νέο κύκλο αυξήσεων στην ενέργεια που  αναμένεται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη  πιεσμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των  επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και πληθωριστικές πιέσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στις μεταφορές.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν αγγίξει ακόμη και στην Αθήνα το 1,99€/λίτρο ενώ αναμένεται να εκτοξευθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ ακολουθώντας το ράλι του μπρεντ. 

Προς το παρόν, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει κάτω από τα 200 ευρώ, στα 187€/MWh, καθώς τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα φυσικού αερίου για τη παραγωγή  του από ό,τι συνήθως. με το ποσοστό να έχει πέσει κοντά στο 20%-25%. 

Παρόλα αυτά εάν υπάρξει νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, ακόμα και η μικρότερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στη παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος η τιμή θα εκτοξευθεί.

Οι διεθνείς αγορές

Μετά το διάγγελμα Πούτιν, οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά. Το πετρέλαιο μπρεντ βρίσκεται στα 93 δολάρια το  βαρέλι, πολύ κοντά στα 100 δολάρια, ενώ αναλυτές εκτιμούν πλέον πως μπορεί η τιμή του να   εκτοξευθεί στη περιοχή των 120-140 δολαρίων. 

Το φυσικό αέριο TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο  κινείται ελαφρώς ανοδικά, ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh.

Το κόστος για την Ελλάδα

Σε ευθείες απειλές κατά των Ευρωπαίων, για το «φρένο» στην έγκριση του Nord Stream 2, προχώρησε χθες ο  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter: «Σύντομα οι Ευρωπαίοι θα  πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου». Αυτό  σημαίνει πως η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να εκτοξευθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ρώσου Μεντβεντεφ, στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από την ήδη αυξημένη τιμή των 80 ευρώ, όπου βρίσκεται σήμερα. 

Πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί το ελληνικό ΑΕΠ από μια τέτοια αύξηση;

Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών, κάθε 10 ευρώ αύξησης στις  τιμές του φυσικού αεριού ισοδυναμεί σε 600 εκατ. ευρώ  χαμένα από το ΑΕΠ. Εάν η τιμή του φυσικού αερίου  φθάσει τα 190 ευρώ, θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες του ΑΕΠ ύψους 7,2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία μόνο από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Επιδοτήσεις για την ενέργεια

Η κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα καταλήξει η ένταση στην Ουκρανία καθώς στο απαισιόδοξο σενάριο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βάλει «χέρι» στον προϋπολογισμό για να μπορέσει να σβήσει τη «φωτιά» των λογαριασμών που λαμβάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μέχρι τώρα, οι μηνιαίες επιδοτήσεις βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόλα αυτά, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν στο ενεργειακό επίπεδο, θα χρειαστεί να συνδράμει  και ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού δεν θα αρκεί το κονδύλι από το ΤΕΜ, κάτι το οποίο έχει τονίσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: 

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Κομισιόν: Καθησυχαστική για το ενδεχόμενο να παγώσει ο NordStream 2

Γ. Οικονόμου: Κανένας λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φυσικού αερίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News