ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 2% στο Χρηματιστήριο – Μάχη για τις 850 μονάδες

Τρίτο sell off στη μετοχή της Coca - Cola

Απώλειες 2% στο Χρηματιστήριο – Μάχη για τις 850 μονάδες

Ισχυρές απώλειες εμφανίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχωρεί κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 850 μονάδων, εν μέσω των διεθνών αναταράξεων από την εν εξελίξει ρωσο-ουκρανική πολεμική σύγκρουση. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες κατά 2,27% και διολισθαίνει στις 846,84 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (866,48 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 29 μονάδες (από 833,56 έως 862,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν 3,5 ώρες. 

Στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, για ακόμη μία ημέρα, βρίσκεται η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακυλάει στο -7,7% και τα 20,40 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ως απόρροια της υψηλής έκθεσης στη ρωσική και ουκρανική αγορά. 

Απώλειες κατά 7% εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία οπισθοχωρεί στα 7,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Aegean ακολουθεί στο -6% και τα 5,1 ευρώ. Από την πλευρά των τραπεζών, η κάμψη κυμαίνεται από 2% έως 4%, με τη μετοχή της Πειραιώς να κινείται αντίρροπα και να ενισχύεται κατά 1,1%.  

Σε χαμηλό 11 μηνών η αγορά 

Η ελληνική αγορά, στη σκιά του εν εξελίξει πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, οπισθοχωρεί στη ζώνη των 840 – 850 μονάδων, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου του 2021, ενόσω οι τράπεζες χάνουν το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και σβήνουν τα κέρδη του 2022 

Οι επενδυτές βλέπουν μια πληθώρα βραχυπρόθεσμων κινδύνων και σπεύδουν να «θωρακιστούν», ρευστοποιώντας τις θέσεις τους στις πλέον ευάλωτες μετοχές, όπως για παράδειγμα των εισηγμένων με υψηλή έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά (Coca Cola, Σαράντης κ.α.).  

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στη μακροπρόθεσμη αισιοδοξία, η οποία επιβεβαιώνεται από τη σημερινή έκθεση της Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική αγορά διαθέτει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου απ’ όλες τις αναδυόμενες, τοποθετώντας την τιμή – στόχο στις 1.175 μονάδες σε βάθος 12μήνου.  

Μέχρι τότε, όμως, η Λεωφόρος Αθηνών πρέπει να ανέβει έναν Γολγοθά. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, η ενεργειακή κρίση, ο κίνδυνος υποβάθμισης της ανάπτυξης του 2022, η ανησυχία για την επικείμενη τουριστική σεζόν, η εκτόξευση του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 110 δολαρίων αποτελούν νάρκες, οι οποίες πρέπει να αφοπλιστούν.  

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην Ευρώπη είναι λιγότερο δυσοίωνο, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κερδίζει 0,4%, ενώ άνοδο κοντά στο 1% καταγράφουν οι δείκτες σε Παρίτι (CAC) και Λονδίνο (FTSE). Στη Wall Street, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προαναγγέλλουν ένα θετικό άνοιγμα.  

Βουτιά 3% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υπο-αποδίδει, ως απόρροια του δραματικού πλήγματος στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες χάνουν σήμερα το 3,04% της αξίας τους και διολισθαίνουν στις 584,22 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατακρημνίζεται στο -4,7% και κατέρχεται το τεχνικό όριο του 0,9 ευρώ. Κατά 3,7% υποχωρεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία χάνει το ψυχολογικό σημείο των 3 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο -2,30% και διαπραγματεύεται στο 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται αντίρροπα και αυξάνεται κατά 1,1% και το 1,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -2,29% 1,109 ευρώ  
  • Eurobank -4,68% 0,8912 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -3,67% 2,996 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,08% 1,314 ευρώ  

Συνεχίζεται το sell off στην Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola συνεχίζει σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή, καθώς σήμερα κατακρημνίζεται στο -7,7% και οπισθοχωρεί στο επίπεδο των 20 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, λόγω της έκθεσης στη ρωσική και ουκρανική αγορά.  

Απώλειες άνω του 7% εμφανίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Aegean έπεται στο -6% και τα 5,1 ευρώ, ως απόρροια των ρωσο-ουκρανικών επιπτώσεων στον κλάδο των αερομεταφορών. Πτώση κατά τουλάχιστον 2% παρατηρείται, επίσης, στις μετοχές των Τιτάνα και Viohalco.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -6% και τα 3,5 ευρώ, με τη μετοχή της Reds να ακολουθεί στο -5,8%. Πτώση κατά σχεδόν 4% παρουσιάζουν, επιπλέον, οι μετοχές των Ικτίνος – Πλαστικά Θράκης.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, 83 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης: 

Αγωνία για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Ποιοι έχουν αγοράσει και τι 

«Ταύρος» η Goldman Sachs για το ΧΑ: Στο 32% τα περιθώρια ανόδου 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News