ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κρατάει το θετικό πρόσημο, παρά τη νευρικότητα

Στο +0,4% και τις 855 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κρατάει το θετικό πρόσημο, παρά τη νευρικότητα

Μεταβλητότητα και νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να αντιδράσει μετά το τριήμερο sell off και να σταθεροποιηθεί στη ζώνη των 850 μονάδων, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις μετοχές των Πειραιώς, Motor Oil και Σαράντης.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 855,61 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (852,10 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 849,92 έως 862,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο 3ωρο. 

Το θετικό πρόσημο συνιστά απόρροια της εκρηκτικής ανόδου της Σαράντης, η μετοχή της οποίας αυξάνεται κατά σχεδόν 8% και ανακτά το ψυχολογικό σημείο των 7 ευρώ, μετά την εξαγορά της πολωνικής Stella Pack και παρά την έκθεση στη ρωσο-ουκρανική αγορά. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,7%, με τη μετοχή της Alpha Bank να ακολουθεί στο +1,2%. Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ και Motor Oil έρχονται να συμπληρώσουν το ανοδικό momentum, με κέρδη κατά τουλάχιστον 2%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ διολισθαίνει κατά 2% και τα 17,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola συνεχίζει την καθοδική κίνηση, ως απόρροια των προκλήσεων στη Ρωσία, και καθορίζεται στο -1,9% και τα 20,4 ευρώ.  

Ευκαιρία για αγορές ( ; )  

Η Λεωφόρος Αθηνών, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα, έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2022.  

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του πληθωρισμού, η άνοδος του ενεργειακού κόστους και η πιθανότητα επιβράδυνσης της ελληνικής ανάπτυξης αποτελούν τροχοπέδη στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας αγοράς.  

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επενδυτές έχουν σπεύσει να «θωρακιστούν», ρευστοποιώντας τις θέσεις τους στις πλέον ευάλωτες μετοχές, όπως για παράδειγμα στις εισηγμένες με υψηλή έκθεση στη ρωσική και ουκρανική αγορά (Coca Cola, Σαράντης κ.α.).     

Από την άλλη πλευρά, όμως, το τριήμερο sell off έχει δημιουργήσει ορισμένες αγοραστικές ευκαιρίες, ιδίως για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στο μακροπρόθεσμο story της ελληνικής αγοράς.   

Στην προσπάθεια ανόδου συμβάλλει και η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται στο -0,4%, τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει μόλις -0,7% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί στο -0,5%.  

Νευρικότητα στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη και να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Έτσι, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης καταγράφει αύξηση κατά 0,39% και διαμορφώνεται στις 586,03 μονάδες (κοντά στο χαμηλό του 2022).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται άνω του 2,5% και βρίσκεται στο 1,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,2% και επιστρέφει στο τεχνικό σημείο του 1,13 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,8% και φλερτάρει με την ανάκτηση του 0,90 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο +0,2% και το 2,96 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,25% 1,1315 ευρώ  
  • Eurobank +0,79% 0,8968 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,17% 2,968 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,69% 1,338 ευρώ   

Προβάδισμα των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Σαράντης αντιδράει δυναμικά στις πρόσφατες απώλειες και εκτινάσσεται στο +7,8% και τα 7 ευρώ. Κατά 2,5% αυξάνεται και η μετοχή της Aegean, η οποία επίσης είχε πιεστεί τις προηγούμενης ημέρες.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ ενισχύεται κατά 3,3% και το 1,79 ευρώ, ενώ οι μετοχές των διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και Motor Oil αυξάνονται κατά σχεδόν 2,5%. Στα ίδια επίπεδα καθορίζεται η άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil. 

Η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά 1,9% και διαμορφώνεται στα 20,4 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη καθίζηση. Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης δήλωσε σήμερα πλήρη αδυναμία προβλέψεων για τα έσοδα του 2022. Απώλειες κοντά στο 2% σημειώνει, επίσης, η μετοχή του ΟΤΕ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Reds ξεχωρίζει στο +5,5% και τα 2,10 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι – Κρι να ακολουθεί στο +3,2% και τα 7,6 ευρώ. Άνοδο κατά 2% εμφανίζει, παράλληλα, η μετοχή της Profile. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Διαβάστε επίσης:  

Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός δεικτών οι ρωσικές μετοχές   

Σε υψηλό έντεκα ετών το αργό και οκταετίας το μπρεντ   

Βαράγκης: Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης  

Autohellas: Αύξηση 30,5% στον κύκλο εργασιών το 2021 – Τριπλασιάσθηκαν τα κέρδη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News