BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «ρεύμα» της ΔΕΗ επικράτησαν οι αγοραστές

Στο +0,47% και τις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Με «ρεύμα» της ΔΕΗ επικράτησαν οι αγοραστές

Μικρή άνοδο εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ (από κοντά και η μετοχή της Viohalco) παρείχε σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Η αγορά ωστόσο, δεν έδειξε να έχει λάβει ώθηση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,47% και ενισχύθηκε συγκρατημένα στις 905,37 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες (4,24 μονάδες) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (901,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 6,5 μονάδες (από 903,81 έως 910,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων τα 10,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη ΔΕΗ).

Η μετοχή της ΔΕΗ, από την αρχή της ημέρας, αποτέλεσε το μεγάλο «χαρτί» της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, κερδίζοντας περισσότερο από 6%, ως απόρροια της πρόσφατης πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie έναντι 2,1 δισ. ευρώ.

Μία αποκρατικοποίηση, η οποία -αν μη τι άλλο- βελτιώνει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην αγορά, (ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τίμημα των Αυστραλών ξεπέρασε αισθητά τις προσδοκίες) και προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες μεγάλες συναλλαγές (Αττική Οδός κ.α.)

Από την άλλη πλευρά, ο θετικός αντίκτυπος από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «ξεθώριασε» πολύ γρήγορα, συμβάλλοντας στην επαναφορά τόσο των πωλητών όσο και της στασιμότητας, η οποία «ταλαιπωρεί» το τελευταίο διάστημα την ελληνική αγορά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί εδώ και αρκετές ημέρες να «ξεκολλήσει» από τα στηρίγματα των 900 μονάδων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναθεώρησε στο 5,9% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 (από 3,9% προηγουμένως).

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες

Η «εικόνα» στις τράπεζες ήταν και πάλι μη πειστική, καθώς ο κλάδος δεν κατόρθωσε να εκδηλώσει μια δυναμική ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να παραμείνει εγκλωβισμένος στο εύρος των 560 – 570 μονάδων, καθώς τερμάτισε στο +0,52% και τις 566,90 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, μεταξύ άλλων, εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη, κλείνοντας στο +0,9% και το 1,16 ευρώ. Κατά 0,6% αυξήθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία κινήθηκε στο 0,84 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Πειραιώς έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ η μετοχή της Attica Bank παρουσίασε σημαντική πτώση της τάξης του 3,8%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,87% 1,16 ευρώ
  • Attica Bank -3,85% 0,1098 ευρώ
  • Eurobank 0,60% 0,841 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,04% 2,53 ευρώ
  • Πειραιώς 0,13% 1,395 ευρώ

«Πρωταγωνίστρια» η ΔΕΗ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ αναδείχθηκε ως η απόλυτη «πρωταγωνίστρια», καθώς ενισχύθηκε κατά 6,06% και αναρριχήθηκε στα 10,5 ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας, χάρη στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Από εκεί και πέρα, άκρως θετική αποδείχθηκε η εικόνα στη μετοχή της Viohalco, η οποία αυξήθηκε κατά 3,1% χάρη στην άνοδο της τιμής του αλουμινίου σε υψηλό 13 ετών. Άνοδο κατά σχεδόν 2,3% παρουσίασε και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ τερμάτισε στο +1,4%.

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρέθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε στο -2,3% και τα 1,43 ευρώ. Μικρότερου εύρους πτώση εμφάνισαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development και Coca – Cola, η οποία διατήρησε την πτωτική τάση (-1%) εν όψει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των αναψυκτικών).

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 68 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,85 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News