BUSINESS & FINANCE

«Κόπωση» με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ., υπό πίεση τράπεζες - ΔΕΗ

«Κόπωση» με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τις 900 μονάδες εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -ελλείψει νέων καυσίμων και εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές- κινείται πτωτικά προς τα στηρίγματα των 890 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση της τάξης του 0,69% και υποχωρεί στις 894,4 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 892,18 έως 896,01 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, για τρίτη διαδοχική ημέρα, να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1,8%, χάνοντας τα στηρίγματα του 1,3 και του 1,6 ευρώ, αντίστοιχα. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος καταγράφει έντονη πτώση της τάξης του 2,5%, ενώ κοντά στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΕΧΑΕ – Γεκ Τέρνα. MIG, Cenergy και ΑΒΑΞ συμπληρώνουν τις βασικές μετοχές, οι οποίες έχουν καταστεί στόχος των πωλητών. 

Βασικό στήριγμα οι 870 μονάδες

Η αδυναμία της ελληνικής αγοράς να υπερβεί τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων είναι έκδηλη εδώ και αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διαρκής συσσώρευση γύρω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.

Η σημερινή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1% και τις 438 μονάδες, είναι αναπόφευκτο να επηρεάσει αρνητικά και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών, η οποία «χάνει» τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις 13 Μαΐου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι 870 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημαντικό σημείο στήριξης του Γενικού Δείκτη, εφόσον η διόρθωση στις διεθνείς αγορές προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένων και των ανησυχιών για σταδιακή απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.  

Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κληθεί να «εφοπλιστεί» με υπομονή έως ότου υπάρξουν νέοι καταλύτες, όπως η άνοδος του ελληνικού τουρισμού, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Μόλις συντελεστούν όλα αυτα (ή και ένα απ’ αυτά), τότε είναι βέβαιο ότι η αγορά θα κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, αυτόν των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Υπό πίεση οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, τελούν υπό κλοιό πιέσεων, οι οποίες βέβαια, προς το παρόν βρίσκονται σε ελεγχόμενο επίπεδο, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,1% και τις 577 μονάδες, διευρύνοντας περαιτέρω την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. 

Πέραν των αξιολόγων ρευστοποιήσεων σε Alpha, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, μικρές απώλειες παρατηρούνται και στη μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται στο 0,78 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, εν όψει της αναμενόμενης εισόδου του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο.

  • Alpha Bank -1,84% 1,2805 ευρώ
  • Attica Bank 3,45% 0,15 ευρώ
  • Eurobank -0,81% 0,78 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,20% 2,48 ευρώ
  • Πειραιώς -1,86% 1,58 ευρώ

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσηης (-0,7%), οι πωλητές είναι εξ αρχής τα «αφεντικά» του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις απώλειες στις μετοχές των Mytilineos, Fourlis, Jumbo, Coca – Cola και ΟΤΕ να κυμαίνονται πέριξ του -1%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχωρεί κατά 0,9%, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για την εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία προβλέπει την ιδρυση εταιρείας συμμετοχών (holding) και τη μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News