BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Ακούει» τα τύμπανα της ανάπτυξης; Γιατί μένει μακριά από τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο: «Ακούει» τα τύμπανα της ανάπτυξης; Γιατί μένει μακριά από τις 1.000 μονάδες

Ναι μεν το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επιπέδο από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά μέχρι στιγμής αδυνατεί να ξεφύγει από τα στηρίγματα των 900 μονάδων και να πορευτεί προς τις αντιστάσεις των 950 – 1.000 μονάδων. Αποτέλεσμα είναι να κινείται σταθερά με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Γιατί, επομένως, το Χ.Α. επιλέγει να «κρατήσει» σχετικά χαμηλά τη μπάλα.

Την περασμένη εβδομάδα, ενδεικτικά, υπήρξαν προσδοκίες -οι οποίες μάλλον διαψεύστηκαν- από την πορεία της ελληνικής αγοράς δεδομένου ότι η Λεωφόρος Αθηνών πέρασε στα «ψιλά» μια σειρά θετικών εξελίξεων, όπως η ανάπτυξη – ρεκόρ του β’ τριμήνου αλλά και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ως αποτέλεσμα, σε μία εβδομάδα «πλούσια» σε θετικές ειδήσεις, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε περισσότερο από 1,5%, επιστρέφοντας στα στηρίγματα των 900 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την ευρύτερη τάση, διολισθαίνοντας κατά 1,45% σε εβδομαδιαία βάση. Σήμερα, η εικόνα της αγοράς εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη.

«Αν και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παρουσιάζει σαφή και σταδιακή βελτίωση όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να διασπάσει αποφασιστικά σημαντικές αντιστάσεις, οι οποίες θα του ανοίξουν τον δρόμο για νέα υψηλά πενταετίας», τονίζει στο «MR» ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager στην XSpot Wealth.

Ποιο είναι, επομένως, το εμπόδιο το οποίο κρατά καθηλωμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αρκετά μακριά από τα ιστορικά υψηλά των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών; Σε μια πρώτη ματιά, η στασιμότητα είναι προϊόν τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και ευρύτερων παραγόντων. 

Οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες

Για παράδειγμα, μία από τις αιτίες για τη μη «ανάγνωση» των πρόσφατων θετικών δεδομένων στην οικονομία έγκειται στην πάγια τακτική των επενδυτών να προεξοφλούν τις εξελίξεις – είτε θετικές είτε αρνητικές – αρκετές ημέρες νωρίτερα. Έτσι, οι επενδυτές είχαν ήδη αποτιμήσει στο ταμπλό την αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2%. Χάρη σε αυτό, εξάλλου, η Λεωφόρος Αθηνών είχε καταφέρει να «φλερτάρει» προ ημερών ακόμη και με τις 930 μονάδες.

Ένας δεύτερος παράγοντας συνίσταται στη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς, κάτι το οποίο την καθιστά ευάλωτη στις βίαιες διακυμάνσεις των μεγάλων blue chips. Η προηγούμενη εβδομάδα είχε ως αρνητικό «πρωταγωνιστή» τη μετοχή της Coca – Cola, η οποία απώλεσε περισσότερο από 3,5% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, υπό το βάρος της επικείμενης απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (αφορά την καταγγελία της ΒΑΠ περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αναψυκτικών).

Οι ευρύτερες προκλήσεις

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και ακόμη δύο -πιο σημαντικές και ουσιαστικές- προκλήσεις για τους παροικούντες στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Ο πρώτος είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπως επισημαίνει ο κ. Αλωνιστιώτης, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε σημαντικό discount, επηρεάζοντας δυσμενώς και την εικόνα της Ελλάδας. Οπωσδήποτε, η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και οι διακυμάνσεις του δολαρίου επιδρούν καθοριστικά στην πορεία των συγκεκριμένων αγορών. Εξάλλου, το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται σε πολλά ακόμη αναδυόμενα χρηματιστήρια, αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό. 

Την ίδια ώρα, η αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα απορρέει και από τα κατάλοιπα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει «γεννήσει» ένα σημαντικό έλλειμμα ξένων επενδύσεων. Αποτέλεσμα είναι ότι οι ξένοι να προτιμούν αυτή την στιγμή να βάλουν τα χρήματά τους στην πραγματική οικονομία και όχι στο χρηματιστήριο. «Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα», εκτιμά ο κ. Αλωνιστιώτης.  

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν μια μελλοντική ανοδική κίνηση προς τις 950 ή ακόμη και τις 1.000 μονάδες. Τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα, η εν εξελίξει πορεία εξυγίανσης των τραπεζών και η αισθητή δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης αποτελούν παράγοντες οι οποίοι συντηρούν το μακροπρόθεσμο ανοδικό story της Λεωφόρου Αθηνών.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να εξαντληθούν τα περιθώρια ώστε η ελληνική αγορά να γεφυρώσει το χάσμα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News