Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 17:34
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΔΔΗΕ: «Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση – Με 2,1 δισ. ευρώ στη Macquarie

Το καθαρό ποσό στα ταμεία της ΔΕΗ είναι 1,3 δισ. ευρώ - Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην απαλλαγή από το χρέος

ΔΕΔΔΗΕ: «Κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση – Με 2,1 δισ. ευρώ στη Macquarie

Στα 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τον πήχη που είχε βάλει η ΔΕΗ (1,5 δισ. ευρώ), «κλείδωσε» η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie.

Στον διαγωνισμό είχαν εμπλακεί κι άλλα μεγάλα funds με αντίστοιχες δεσμευτικές προσφορές στη β’ φάση του διαγωνισμού: CVC Capital, KKR και First Sentier.

Το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς ξεπερνάει κάθε προσδοκία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διαμορφώνει την υψηλότερη αποτίμηση ιστορικά για ευρωπαϊκό διαχειριστή δικτύου. Ακόμα περισσότερο, όμως, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα αφού τέσσερα πολύ μεγάλα θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια με υπό διαχείριση κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το καθένα, διαγκωνίστηκαν για το περιουσιακό αυτό στοιχείο της ΔΕΗ.

Αποτελεί έτσι και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που εκτιμάται ότι την βοήθησε στη διαμόρφωση του θετικού επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια, σχολιάζουν ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.».

Τι αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ

  • Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
  • Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.
  • Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
  • Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
  • Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από
    εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
  • Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Κώστας Σκρέκας: «Προσφορά ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Επιβράβευση της στρατηγικής της κυβέρνησης» 

Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: 

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».  

Κωστής Χατζηδάκης: «Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έγινε σήμερα»

Για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πήρε θέση και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέροντας ότι νιώθει δικαιωμένος από την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης. 

«Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έγινε σήμερα με ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group έδωσε 2.1 δισ. € για το 49%, ΧΩΡΙΣ το management! Όταν ξεκινήσαμε στο ΥΠΕΝ αυτή την προσπάθεια, ο #ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούσε ότι δήθεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Προσωπικά νιώθω δικαιωμένος!».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News