Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 17:47
BUSINESS & FINANCE

ΧΑ: Με στήριξη από ΕΚΤ και επιλεκτικές τοποθετήσεις κράτησε τις 900 μονάδες

ΧΑ: Με στήριξη από ΕΚΤ και επιλεκτικές τοποθετήσεις κράτησε τις 900 μονάδες

Με τους αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Τράπεζα Πειραιώς, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, το χρηματιστήριο της Αθήνας  πέτυχε την Παρασκευή κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, οι οποίες απειλήθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Υποστηρικτικά λειτούργησε, άλλωστε, και το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα PEPP, με την Bank of America να δηλώνει ότι παραμένει θετική απέναντι στους ελληνικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 901,13 μονάδες, με κέρδη 0,21%. Κατά 0,24% ενισχύθηκε ο Large Cap, ενώ απώλειες 0,61% σημείωσε ο Mid Cap.

Το θετικό κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets αποτυπώθηκε περισσότερο στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούε να υποχωρεί στο 0,76%. Η επιφυλακτική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της θεωρήθηκε από τις αγορές ευνοϊκή για την Ελλάδα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για τη πανδημία, PEPP. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αγορές υπό το PEPP, όμως τόνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει τις στρόφιγγες του χρήματος σύντομα. «Η κυρία δεν κάνει tapering», τόνισε η Λαγκάρντ.

Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα εντάχθηκαν στο PEPP παρότι δεν συμμετείχαν έως τώρα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, λόγω της αξιολόγησης junk. Όταν ερωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα όταν τελειώσει το PEPP, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η συζήτηση είναι ακόμα πρώιμη.

«Υπάρχει η ευρεία εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της τον Δεκέμβριο, είτε με μία αύξηση του APP (δηλαδή του παραδοσιακού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) ή με την επέκταση του PEPP κατά τρεις ή μήνες», λέει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Antoine Bouvet. «Εάν επεκτείνουν το PEPP, αυτό είναι προφανώς υποστηρικτικό ειδικά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Γενικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου λόγω της στήριξης της ΕΚΤ», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America δήλωσε σήμερα θετική απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. «Παραμένουμε θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα, με βάση τις αποτιμήσεις τους έναντι  των υπόλοιπων τίτλων της περιφέρειας», σημείωσαν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου. Άλλωστε, όπως προβλέπουν, ακόμα και μία προσωρινή παύση στις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (δηλαδή από τη λήξη του PEPP και μέχρι να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική κατηγορία, ώστε τα ομόλογά της να μπορέσουν να ενταχθούν στο παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP), δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά, με δεδομένο ότι υψηλό ποσοστό των τίτλων βρίσκεται ήδη στα χέρια της ΕΚΤ. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι η επιλεξιμότητά τους ως εγγυήσεων για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, τονίζουν οι αναλυτές της BofA, προβλέποντας ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει αυτό το waiver.

«Επίσης, η αγορά φαίνεται να έχει καθησυχαστεί, καθώς η Λαγκάρντ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και θα αντιμετωπιστεί», σημείωσε η Bank of America.

Την ίδια στιγμή, «ψήφο εμπιστοσύνης» των ξένων για τις ελληνικές επενδύσεις έδειξαν και τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αγοραστές στην ελληνική αγορά, με τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται στο 62,8% από 62,7% τον Ιούλιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,93% με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 4,34%, τη Eurobank κατά 0,77% και την Εθνική κατά 1,57%. Απώλειες 0,43% εμφάνισε η Alpha Bank. 

Σημαντική άνοδο 15,84% σημείωσε η Intralot, έπειτα και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για πρώτο εξάμηνο, τα οποία εμφάνισαν αύξηση εσόδων κατά 34,4% και αύξηση των EBITDA κατά 106,5% στα 54,3 εκατ. ευρώ.

Κατά 2,27% ενισχύθηκε η ΔΕΗ, καθώς η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε   τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η οποία είχε κριθεί από τις Βρυξέλλες ότι στρέβλωνε τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την νομοθετική ρύθμιση που θα κλείσει οριστικά το λεγόμενο «antitrust case»,  μια μακροχρόνια ενεργειακή εκκρεμότητα.

Άνοδο 6,73% σημείωσε η Attica Bank, με την τράπεζα να δηλώνει ότι συνεχίζει απρόσκοπτα να υλοποιεί τους στόχους του τριετούς Επιχειρηματικού της Σχεδίου, διαψεύδοντας ως κακόβουλα δημοσιεύματα που μιλούσαν για δήθεν εξελίξεις.

Με απώλειες 1,51% έκλεισε η Aegean, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι η επιβατική της κίνηση ήταν αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το 2020 για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρότι εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι του 2019.

Κατά 2,18% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ, ενώ απώλειες 5,68% σημείωσε η Πλαστικά Θράκης, 1,14% η Jumbo και 0,45% η Mytilineos.

 Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,68 δισ. ευρώ, με 56 μετοχές να κινούνται ανοδικά, 65 να σημειώνουν πτώση και 18 να κλείνουν αμετάβλητες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News