Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλουμίνιο: Γιατί η τιμή του ξεπέρασε τα 3.000 δολάρια

Σε υψηλό 13 ετών

Αλουμίνιο: Γιατί η τιμή του ξεπέρασε τα 3.000 δολάρια

Το φράγμα των 3.000 δολαρίων έριξε για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια η τιμή του αλουμινίου, αποδεικνύοντας ότι η εποχή των ακριβότερων μετάλλων έρχεται για να… μείνει.

Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η τιμή του αλουμινίου έχει καταγράψει άλμα της τάξης άνω του 15%, ενόσω η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται και η παραγωγή βαίνει μειούμενη.

Aluminum hits $3,000 amid supply snarl

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιέσεις απορρέουν τόσο από τη μείωση της παραγωγής στα ορυχεία της Γουινέας και της Τζαμάικας, όσο κι από το αυξημένο κόστος των χυτηρίων σε Ευρώπη – Κίνα.

«Στην Κίνα και τώρα τελευταία στην Ε.Ε., ο κίνδυνος για την προμήθεια αλουμινίου μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο» σημειώνει ο Jeff Currie, αναλυτής της Goldman Sachs, σε πρόσφατο σημείωμά του.

Οπωσδήποτε, το πρόσφατο πραξικόπημα στη Γουινέα έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ανησυχιών για την παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά την τιμή. Ωστόσο, οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται και στις γεωπολιτικές προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Στο ανοδικό σπιράλ συμβάλλει, όπως είναι εύλογο, και η εν εξελίξει κρίση στον κλάδο των logistics, ο οποίος για μια σειρά λόγων αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για μεταφορές. Μάλιστα, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η κατάσταση δύσκολα θα ομαλοποιηθεί πριν το 2022.

Στο μεταξύ, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα εξαιτίας και των μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κάτι που μεγεθύνει τη ζήτηση για εναλλακτικά -πιο φιλικά προς το περιβάλλον- μέταλλα, όπως το αλουμίνιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News