Business & Finance Σάββατο 11/09/2021, 20:04
BUSINESS & FINANCE

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο 5,9% ο στόχος της ανάπτυξης για το 2021 – Όλα τα μέτρα στήριξης

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο 5,9% ο στόχος της ανάπτυξης για το 2021 – Όλα τα μέτρα στήριξης

Ένα πακέτο – ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης παρουσίασε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους νέους για τους οποίους καθιερώνεται μεταξύ άλλων το «πρώτο ένσημο». O πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ρεύμα, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 και κατάργηση του φόρου γονικών παροχών. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε εν μέσω πανδημίας να μην μείνει κανείς πίσω και «το έκανε πράξη με δίκαιο τρόπο». Όπως είπε κοινωνία και οικονομία έμειναν όρθιες. «Ναι είχαμε απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από ό,τι στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη» είπε. Θύμισε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 16,2% το δεύτερο τρίμηνο και υπογράμμισε ότι χάρη σε αυτές τις δυναμικές επιδόσεις ο στόχος για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2021 αναθεωρείται από το 3,6% στο 5,9%. 

«Ανάπτυξη για όλες και όλους, σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω» είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος δε στις ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του ΔΕΔΔΗΕ, που πέτυχε αντίτιμο – ρεκόρ, σχολίασε πως αποκαλύπτουν την ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα. «Υποσχεθήκαμε νέες επενδύσεις και τις φέραμε» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα έργα που ολοκληρώθηκαν. 

Στο ψηφιακό κράτος, όπως είπε, μιλούν στην κυριολεξία οι αριθμοί: από τo «112» μέχρι τις 1.256 ψηφιακές υπηρεσίες του που μας εξυπηρετούν καθημερινά, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Τα μέτρα για τους νέους

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σειρά μέτρων για τη στήριξη των νέων. 

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο 5,9% ο στόχος της ανάπτυξης για το 2021 – Όλα τα μέτρα στήριξης-1

Φοροελαφρύνσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές, ενώ επιβεβαίωσε ότι την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και το 2022. 

Ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώνεται στο 22% μόνιμα, ενώ μειώνεται στο μισό ο φόρος κεφαλαίου. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το 2022 οι περισσότεροι Έλληνες θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο από το 2021.

«O ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο» είπε.

Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά» πρόσθεσε. Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το πακέτο των 24 μέτρων στήριξης

Τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

«Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Και πλαισιώνεται σήμερα από μία νέα δέσμη μέτρων για τη ρευστότητα, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την προώθηση πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα: 

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο 5,9% ο στόχος της ανάπτυξης για το 2021 – Όλα τα μέτρα στήριξης-2

 

H ασπίδα κατά της ακρίβειας

«Δημιουργούμε ασπίδα προστασίας σε ορισμένες ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως. Ένα φαινόμενο εξωγενές, το οποίο ελπίζουμε να αποδειχθεί και παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του. Μπροστά του όμως δεν θα μείνουμε παρατηρητές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων θα καλυφθεί το 80% των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης κατά 20% και επεκτείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% σε περισσότερα προϊόντα.

K. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο 5,9% ο στόχος της ανάπτυξης για το 2021 – Όλα τα μέτρα στήριξης-3  

«Μοναδικό μας όπλο το εμβόλιο» – Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο επίλογος της γράφεται με σκληρά γράμματα. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολιαστοί. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε» υπογράμμισε. Απαρίθμησε δε τις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας. 

  • Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών. 
  • Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ
  • Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων. 
  • Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

 

Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη

  • διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου
  • Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα
  • Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι 

 

Ενίσχυση της Άμυνας: τα 18 Rafale σύντομα θα γίνουν 24

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News