ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ

Μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να ανασχέσει το βέβαιο κύμα ανατιμήσεων και να στηρίξει κυρίως τους μικρομεσαίους θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες του MR οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα κινούνται σε δύο κύματα, καθώς το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά θα αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες παρεμβάσεις το 2022.

Πρώτο κύμα

Το πρώτο κύμα θα ανακοινωθεί το Σάββατο στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη μέση μείωση κατά 8% του βασικού φόρου για τα ακίνητα, με μεγάλο όφελος που θα φτάνει το 20% στις μικρές ιδιοκτησίες και μικρότερο για τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες.

2) Η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε φέτος και θα ισχύει σε μόνιμη βάση.

3) Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

4) Σταθεροποίηση στο 13% για τον ΦΠΑ στα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.

5) Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η αναστολή και για το 2022 της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

6) Ενα δεύτερο έκτακτο μέτρο είναι η ισχύς της μείωσης κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Δεύτερο κύμα

Πέραν των παραπάνω ο πρωθυπουργός θα αφήσει ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω μέτρα από το 2022 που θα ενταχθούν στο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή. Αυτό θα γίνει αφότου οριστικοποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος το επόμενα διάστημα. Αυτή την στιγμή η πρόβλεψη είναι στο 3,6% του ΑΕΠ και αναμένεται να πάει πάνω από το 4%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News