Business & Finance Σάββατο 11/09/2021, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Το «βαρύ» καλάθι των καταναλωτών και το καλάθι των ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ

Το «βαρύ»  καλάθι των καταναλωτών και το καλάθι των ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ

Παγκόσμιο και παροδικό φαινόμενο. Έτσι περιγράφει το οικονομικό επιτελείο το κύμα ανατιμήσεων σε πρώτης ανάγκης αγαθά, αλλά και βασικές υπηρίες που «βαραίνει» το καλάθι των καταναλωτών και εντείνει τις πιέσεις στις ήδη δοκιμαζόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Αναγνωρίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι απαιτούνται άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα και αυτά θα τα ακούσουμε απόψε από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο έδωσαν μία πρώτη «πικρή» γεύση, αλλά τους επόμενους μήνες οι ανατιμήσεις αναμένονται ακόμη ταχύτερες. Ως καύσιμο στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 1,9% από -1,9% έναν χρόνο νωρίτερα, λειτουργούν οι τιμές της ενέργειας. Το άλμα 91% στο φυσικό αέριο και το +28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως και 50% στα τιμολόγια ρεύματος το επόμενο διάστημα προκαλούν ίσως τον μεγαλύτερο πόνο. Αλλά δεν «καίνε» μόνο αυτά στην τσέπη των καταναλωτών.

Το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ότι οι τιμές σε μία σειρά ειδών διατροφής ακολουθούν την ανιούσα. Τα νωπά λαχανικά είδαν την τιμή τους να αυξάνεται 21% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αύξηση μεγαλύτερη του 7% είχαμε στο ελαιόλαδο και 17,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια. Πιο ακριβό κατά 12,2% πλήρωσαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, τσιμπημένες κατά 8% βρήκαν τις τιμές στα νωπά ψάρια, ενώ αυξήσεις πάνω από 4% συνάντησαν σε πουλερικά και φρούτα. 

Το «βαρύ»  καλάθι των καταναλωτών και το καλάθι των ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ-1

Η κυβέρνηση ποντάρει στις φοροελαφρύνσεις (αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022, νέα μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τα νέα βάρη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται όμως να ανακοινώσει και μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων θα αναγγείλει:

Διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου στο ρεύμα.

Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης (ακόμη και κατά 20%-30%) .

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ (13% )στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και αλλά και το τουριστικό πακέτο.

Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ 

Ανακατεύθυνση μέρους των πόρων από τα δικαιώματα ρύπων προς τους προμηθευτές ώστε να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News