BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκοψαν τη φόρα στα blue chips

Στις 887 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο -3,5% η μετοχή της Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκοψαν τη φόρα στα blue chips

Κάτω από τις 890 μονάδες παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η θετική εικόνα στα blue chips συνάντησε σημαντικά προσκόμματα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος περιόρισε την ανοδική τάση και απέτρεψε μια εντονότερη αντίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,37% και ενισχύθηκε ελεγχόμενα στις 887,48 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,89 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 887,48 έως 891,86 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές, παρότι αναζήτησαν στηρίγματα για να ανακτήσουν ένα μέρος του χαμένου εδάφους του τελευταίου αρνητικού πενθήμερου, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος κινήθηκε έντονα πτωτικά.

Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να μην καταφέρει να επιστρέψει άνω των 890 μονάδων, διατηρώντας το κλίμα συσσώρευσης και στασιμότητας, το οποίο μετράει εδώ και αρκετές ημέρες ζωής (απώλειες 1,6% τον Μάιο και 1,1% τον Ιούνιο).

Όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η χθεσινή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Alpha Bank, η οποία αποτέλεσε εύφορο πεδίο για τους πωλητές, λόγω της ανάγκης απορρόφησης της προσφοράς των νέων μετοχών. Το ίδιο εξάλλου, είχαμε δει και στην πρόσφατη ΑΜΚ της Πειραιώς.

Υπό πίεση η μετοχή της Alpha Bank

Ως εκ τούτου, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,53% και υποχώρησε στο 1,04 ευρώ, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ευθυγραμμιστούν με την τιμή υλοποίησης της ΑΜΚ, δηλαδή το 1 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, σημαντική πτώση παρατηρήθηκε και στις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,2% και κατά 1,7%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να κλείσουν στο 0,84 και στο 1,46 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε αισθητά υψηλότερα, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,1% και τα 2,45 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,53% 1,04 ευρώ
  • Attica Bank 0,12% 0,168 ευρώ
  • Eurobank -1,18% 0,84 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,08% 2,45 ευρώ
  • Πειραιώς -1,68% 1,475 ευρώ

Στο σύνολό του, ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες διακυμάνσεις, καθώς υποχώρησε κατά 1,11% και καθορίστηκε στις 550,93 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να κυμαίνεται μετά βίας στα 24 εκατ. ευρώ.

Μη τραπεζικά στηρίγματα

Στα μη τραπεζικά blu chips, η μετοχή της Aegean συνέχισε να ανακάμπτει, κερδίζοντας 2,3% και αναρριχόμενη στο τεχνικό σημείο των 5,41 ευρώ, εν μέσω των βελτιωμένων προοπτικών για την αεροπορική εταιρεία. Συνέχεια στη θετική εικόνα έδωσε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κέρδισε 2,9% και τα 12,24 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 1,8% και τα 14,41 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κατέγραψε άνοδο κατά σχεδόν 2,2%, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. Κατά 2,6% ενισχύθηκε, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ. Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1%.

Στον αντίποδα, οριακές και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες σημειώθηκαν στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε κατά 0,7%, μετά τις νέες μεταβολές στη μετοχική σύνθεση. Μικρή πτώση κατά περίπου 0,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Coca – Cola, Motor Oil και ΕΛΠΕ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίσης, ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη, με την Intracom να βρίσκεται στο +2,55% και την Intrakat στο +1,7%, χάρη στο βελτιωμένο επιχειρηματικό προφίλ. Κατά 3% αυξήθηκε και η μετοχή της Κρι – Κρι, ενώ πτώση της τάξης του 2,5% παρατηρήθηκε στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής. Από κοντά ακολούθησαν οι μετοχές των Cenergy (-1,8%), Quest (-1,7%) και Παπουτσάνη (-1,4%).

Συνολικά, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Διατηρείται η θετική μακροπρόθεσμη εικόνα

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρέτησε τον Ιούνιο από το επίπεδο των 884 μονάδων, έχοντας εμφανίσει πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (1,6% τον Μάιο, 1,1% τον Ιούνιο), αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει μάλλον ικανοποιητική, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Κι αυτό, διότι η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψη των τουριστικών ροών.

 Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων), μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας (εθελούσιες, μείωση καταστημάτων).

Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου άφησαν ικανοποιημένους τους επενδυτές, οι οποίοι είδαν τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,38%, τις τράπεζες 7,35% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 10,62%. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, δεδομένου ότι η λελογισμένη διόρθωση συνιστά δείκτη υγείας για μία αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News