BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ο «ιός» των ΑΜΚ χτύπησε ξανά – Στο -4% η Εθνική

Κάτω από τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ο «ιός» των ΑΜΚ χτύπησε ξανά – Στο -4% η Εθνική

Κάτω από τα στηρίγματα των 870 μονάδων «προσγειώθηκε» εκ νέου το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι έντονες πιέσεις στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ως απόρροια της φημολογίας περί Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), επηρέασαν αρνητικά το σύνολο του ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,38% και υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, τις 868,11 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (880,26%).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15 μονάδες -από 868,02 έως 883,17 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 88 εκατ. ευρώ.

Τα σενάρια περί νέας ΑΜΚ στο τραπεζικό σύστημα, αυτή τη φορά στην Εθνική Τράπεζα, επέδρασαν καταλυτικά στην «εικόνα» της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στο τελευταίο δίωρο της ημέρας.

Στο -4% η ΕΤΕ

Αποτέλεσμα ήταν ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας να κατρακυλήσει στο -4% και τα 2,35 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, προσφάτως ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζεται άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. 

Υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία -παρά το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες ολοκλήρωσε την ΑΜΚ του 1,38 δισ. ευρώ- δέχθηκε τα «απόνερα» της ΕΤΕ και υποχώρησε κατά τουλάχιστον 2%. Ρόλο φυσικά, διαδραμάτισε και η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου.

Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank διατήρησε την ανοδική ορμή, καθώς ενισχύθηκε κατά 1% και παρέμεινε άνω του 1 ευρώ, μετά την ισχυρή «βουτιά» της Παρασκευής (-27%). Σ’ αυτή την τιμή, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η δρομολογούμενη ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. 

Νερό στον «μύλο» της σημερινής μεταβλητότητας πρόσθεσαν και οι τίτλοι των Fourlis – Viohalco, οι οποίοι υποχώρησαν άνω του 4,5%. Aegean και Mytilineos, παράλληλα, εμφάνισαν πτώση της τάξης του 2,5%, ενώ άνω του 2% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ. 

Ο στόχος των 900 μονάδων

Παρά τη νέα οπισθοχώρηση της Λεωφόρου Αθηνών, η πειστική διάσπαση των 900 μονάδων αποτελεί το επόμενο ζητούμενο για την ελληνική αγορά, η οποία όσες φορές έχει δοκιμάσει την κατοχύρωση, πάντα δέχεται μια σημαντική διόρθωση. Βέβαια, σε μια bull market κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες για αφομοίωση των κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση των 913 μονάδων, το υψηλότερο σημείο έτους, συνιστά τον επόμενο στόχο της Λεωφόρου Αθηνών, η επίτευξη του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το εύρος της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, θα λάβει χώρα η είσοδος της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI, η οποία μαζί με τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, θα απαρτίζουν την ελληνική παροικία. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δε, αρκετές εισηγμένες προγραμματίζουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

100 μονάδες από το υψηλό έτους

Ο τραπεζικός κλάδος, ως απόρροια των πιέσεων σε ΕΤΕ – Πειραιώς, έκλεισε εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχώρησε κατά 1,3% και τις 530 μονάδες, απέχοντας περισσότερες από 100 μονάδες από το υψηλό έτους των 639 μονάδων. Είναι σαφές, επομένως, ότι η διαρκής φημολογία για ΑΜΚ δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος.

«Το πολύ θετικό είναι ότι ο τραπεζικός συνεχίζει να ενισχύεται με νέα κεφάλαια με σκοπό να επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα που θα μπορεί να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος» σχολίαζε το πρωί η Fast Finance, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής ΑΜΚ σε Eurobank – Εθνική, παρά τη μέχρι στιγμής διάψευση.

Όσον αφορά τις σημερινές τραπεζικές διακυμάνσεις, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο -0,6% και το 0,78 ευρώ, καθώς οι προσδοκίες από την είσοδο στον MSCI «ψαλίδισαν» τις ρευστοποιήσεις των πωλητών. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνέχισε τις κερδοσκοπικές κινήσεις, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 3,3%

  • Alpha Bank 1,05% 1,0105 ευρώ
  • Attica Bank 3,29% 0,1572 ευρώ
  • Eurobank -0,66% 0,7848 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4% 2,35 ευρώ
  • Πειραιώς -2,15% 1,505 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από την Eurobank και την Παρασκευή από την Εθνική Τράπεζα.

Κόκκινο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,5%), οι εντολές πώλησης στις τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Οι μετοχές των Fourlis – Viohalco, ενδεικτικά, υποχώρησαν κατά 4,6% και κατά 4,8%, αντίστοιχα, ενώ στο -2,7% τερμάτισαν οι μετοχές των Mytilineos και Jumbo. Άνω του 2% καθορίστηκαν, παράλληλα, οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development. 

Οι μοναδικές εισηγμένες του FTSE Large Cap, οι οποίες κατάφεραν να «διασωθούν», ήταν οι ΟΛΠ και ΕΧΑΕ, οι οποίες έκλεισαν ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη κατά 1,2% και κατά 1,1%, αντίστοιχα. Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, μάλιστα, η ώθηση δόθηκε από τα θετικά οικονομικά μεγέθη.

Συνολικά, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 67 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News